Gazze

Abbas-Meşal 'ateşkesi' konuşacak

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Hamas lideri Halid Meşal ile Katar’da ayrı ayrı görüşerek Gazze’de ateşkesi ele alacak.

Abbas ve Meşal'in Katar'da ateşkes konusunu masaya yatırması bekleniyor. [Fotoğraf: AA]

reuters’ın haberine göre bm genel sekreteri ban ki-moon ve filistin devlet başkanı mahmud abbas, doha'da katar emiri şeyh temim bin hamad al tani’nin başkanlığında görüşecek.

katar’ın bm’ye ilettiği hamas’ın ateşkes şartları görüşmede ele alınacak.

Hamas’ın ateşkes şartları

- israil'in gazze'ye uyguladığı ambargonun tamamen kaldırılması

- gazze’nin tüm sınır kapılarının açılması ve giriş çıkışların tamamen serbest olması

- gazze limanının açılması

- israil'in 2012 yılında yapılan esir takas anlaşmasını uygulaması ve bu anlaşma kapsamında serbest bırakılan fakat yeniden tutuklanan esirleri geri bırakması

- israil'in filistin genelinde gerçekleştirdiği tüm baskı ve saldırıların durdurulması

- israil'in tutukladığı milletvekillerini serbest bırakması

- israil tarafından alıkonulan filistin kamu mallarının iade edilmesi.

- israil'in ‘idari tutuklama’ları durdurması (israil istihbaratı, 'gizli güvenlik bilgilerine' dayanarak 'idari tutuklama' adı altında filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. tutuklunun israil güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor.)

abbas daha sonra hamas lideri halid meşal ile de görüşecek.

meşal kahire davetini reddetti

anadolu ajansı'nın hamas yakın bir kaynağa dayandırdığı bilgiye göre, hamas siyasi büro şefi halid meşal, arap birliği genel sekreteri nebil arabi'in mısır'ın ateşkes girişimini görüşmek üzere yaptığı kahire davetini reddetti.

arabi, meşal'i arayarak, mısır'ın ateşkes girişimini görüşmek üzere kahire'yi ziyaret etmesini istedi.

kaynak, arabi'nin, mısır'ı değil arap birliği’ni temsil ettiğini belirten meşal'in, bu teklifi resmi olmadığı gerekçesiyle reddettiğini söyledi.

arabi'nin meşal'i, mısır'ın ateşkes girişimine onay vermesi için ikna etmeye çalıştığını ifade eden kaynak, meşal'in teklifi kabul etmediğini ve bunun gazze şeridi'ndeki 'direniş örgütlerinin' ortak duruşu olduğunu kaydettiğini aktardı.

kaynak ayrıca, direniş örgütlerinin ateşkes konusundaki taleplerine ilişkin dosyayı türkiye, arap birliği ve katar'a sunduğunu belirtti.

'tek taraflı diz çöktürtme girişimi'

hamas yönetimi daha önce mısır’ın önerdiği ve israil’in kabul ettiği ateşkes teklifini, içerikten haberdar olmadığı ve tek taraflı bir diz çöktürme girişimi olarak gördüğünü belirterek reddetmişti.

mahmud abbas ise söz konusu ateşkes girişimini desteklediğini açıklamıştı.

türkiye’deki istişaresi sırasında cumhurbaşkanı abdullah gül ile yaptığı görüşmeden sonra konuyla ilgili konuşan abbas, hamas’ın ateşkesi kabul etmesinin israil’i zor duruma sokacağını öne sürmüştü.

abbas konuyla ilgili şu değerlendirmede bulunmuştu:

"talebimiz üzerine mısırlı kardeşlerimiz bir girişimde bulundular ve bu girişimin temel amacı ateşkesin bir an önce sağlanması ve daha sonra görüşmelere geçilmesini sağlamaktır. bu esasında 2012 yılında imzalanmış olan anlaşmaya tıpa tıp benzemektedir. tabi israil tarafı bunu kabul etti, bizim filistinliler olarak bunu kabul etmemiz gerekiyor ki israil tarafını zora sokalım. tabi bizler de dünya milletleri, halkları gibi bağımsız devletimizin olmasını talep etmekteyiz. iki yılda bir olaylara böyle yıkımlara maruz kalıyoruz. mısırlı kardeşlerimizin girişimi esasında bizim talebimiz üzerine gerçekleşti. bu girişim, 2012 anlaşması çerçevesi içinde belli bazı hususları öngörmektedir. başta ateşkesin sağlanması, ateşkes sağlandıktan sonra görüşmelerin gerçekleştirilmesi ve daha sonra karşılıklı isteklerin, taleplerin masaya arz edilmesidir.

gazze'deki hamas yönetimi ve ramallah'taki filistin yönetimi haziran ayının başında filistin birlik hükümetini kurmuş, israil de bu girişimden rahatsızlık olduğunu açıklamıştı.

devam eden süreçte israil, kaçırılan ve cesetleri bulunan üç yahudi gencin öldürülmesinden hamas'ı sorumlu tutmuş, daha sonra 16 yaşındaki bir filistinli gencin doğu kudüs'te yakılarak öldürülmesiyle gerginlik artmış ve israil gazze'ye yönelik saldırılara başlamıştı.

hamaslı yetklililer israil'in 12 gündür süren saldırılarının hedefinin filistin'de kurulan birlik hükümetini parçalamak olduğunu belirtiyor.

israil’in 8 temmuz’dan beri sürdürdüğü ve perşembe akşamı gazze’ye karadan girerek genişlettiği saldırılar nedeniyle 350 filistinli hayatını kaybetti.

kaynak: al jazeera, reuters, afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;