Doğu Kudüs

Abbas: Mescid-i Aksa’nın kapatılması savaş ilanı

İsrail polisi, Batı Kudüs’te aşırı sağcı hahama yönelik silahlı saldırının ardından ikinci bir bildirime kadar Mescid-i Aksa’nın tüm Müslümanlara kapatıldığını duyurdu. Filistin Devlet Başkanı Abbas 'Savaş ilanıdır' dedi. Ürdün ise, 'devlet terörü' olarak niteledi.

Kudüs’te daha öhce de "aşırı sağcı" bir haham silahlı saldırı sonucu ağır yaralanmıştı. [Fotoğraf-Reuters]

batı kudüs’te yehuda glick isimli aşırı sağcı hahamın silahlı saldırı sonucu ağır yaralanmasının ardından israil polisi, ikinci bir bildirime kadar mescid-i aksa’nın tüm müslümanlara kapatıldığını duyurdu.

buna göre turistler ve yahudi yerleşimciler de dahil hiç kimsenin aksa’ya girişine izin verilmeyecek.

filistin devlet başkanı mahmud abbas, israil'in aldığı bu kararın savaş ilanı olduğunu belirtti.

israil polisinin bu kararı, batı kudüs’te aşırı sağcı hahama silahlı saldırı düzenlenmesinin ardından geldi. bazı aşırı sağcı yahudi gruplar saldırıya misilleme olarak “topluca mescid-i aksa’ya yürüme” çağrısında bulundu.

glick’in, konuşmacı olarak katıldığı “israil’in süleyman mabedi’ne dönüşü” adlı konferanstan döndüğü sırada saldırıya uğradığı kaydedildi.

"süleyman mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna" inanan yahudi yerleşimciler burada kazı çalışmaları yapıyor. yerleşimciler ve israilli yetkililer zaman zaman aksa külliyesi'ne girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle mescid-i aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

'bu bir devlet terörü'

ürdün ise, israil’in müslümanlar için üçüncü en kutsal cami olarak kabul edilen mescid-i aksa’yı kapatmasını ‘devlet terörü’ olarak niteledi.

ürdün diyanet işleri bakanı hayel davut, israil’in mescid-i aksa’yı müslümanlara kapatmasını kınayarak, israil’e ‘kudüs’e uyguladığı terör niteliğini taşıyan ambargoyu’ kaldırmak için baskı oluşturmak yönünde uluslararası toplumdan destek talep etti.

ürdün resmi haber ajansı petra ajansı'na konuşan davut, “bu uygulama israil işgalci yetkilileri tarafından yapılan tehlikeli bir devlet terörü. biz bunu kabul edemeyiz ve buna sessiz kalamayız.” dedi.

ürdün diyanet ve islami vakıf işleri bakanlığı, 1967 yılında arap-israil 6 günlük savaşı olarak bilinen savaşının ardından, mescid-i aksa’yı himayesinin altına almıştı. ürdün, aynı zamanda arap ülkelerinin arasında mısır ile birlikte israil ile barış anlaşması imzalayan iki ülkelerden biri.

kaynak: afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;