İşgal sonrası Afganistan

ABD askeri sivillere ateş açtı

Afganistan'da görevli NATO askeri, rasgele ateş ederek dokuzu çocuk 16 kişiyi öldürdü. Devlet Başkanı Karzai, olayı 'terör' olarak tanımladı.

Konular: Dünya

Haberin Öne Çıkanları

Ayrıntı verilmedi

Asker gözaltında

Tedavi altındalar

NATO üssünde Kuran-ı Kerim yakılması nedeniyle Afganistan gerilimli günler yaşıyor. [Reuters]

afganistan’da sivillerin üzerine ateş açarak 16 kişiyi öldüren bir abd askeri gözaltına alındı.

ülkenin güneyindeki kandahar eyaletinde, nato’ya bağlı uluslararası güvenlik ve destek gücü’nde (isaf) görev yapan amerikan askeri sabah saatlerinde, bölgedeki görgü tanıklarının ifadesine göre insanların üzerine rastgele ateş etti. panjwai bölgesindeki üssünden hava aydınlanmadan ayrılıp balandi ve alkozai köylerini basan asker, eylemi evlerin içine girerek gerçekleştirdi. 

afganistan lideri hamid karzai, amerikan askerinin dokuzu çocuk, üçü kadın 16 sivili öldürdüğünü ve beş kişiyi de yaraladığını açıkladı. afganistan devlet başkanı, abd hükümetinden olayla ilgili açıklama istedi. karzai açıklamasında, "afganların abd güçleri tarafından kasıtlı olarak öldürülmesi, cinayettir, terördür ve kabul edilemez" dedi. 
 
ülkedeki nato güçlerinin komutanlarından korgeneral adrian bradshaw, askerin görev yaptığı üssün yakınındaki köyde sivillere ateş ettiğini doğruladı ve olayın kendisini dehşete düşürdüğünü söyledi.
 
al jazeera’ye konuşan isaf sözcüsü yüzbaşı justin brockhoff ise, yaralanan sivillerin koalisyon güçlerine bağlı sağlık merkezinde tedavi altına alındığını belirtti.
 
herat kentinde bulunan al jazeera muhabiri bernard smith, polis yetkililerinden aldığı bilgiye göre, abd askerinin sabaha karşı, henüz daha gün doğmadan görev yaptığı üssü terk ettiğini ve bir süre sonra etrafa ateş ettiğini bildirdi.
 
bagram gerilimi tırmandırdı
 
afganistan bir süredir, bir nato üssünde yaşan kuran-ı kerim yakılması olayından dolayı en gerilimli günlerini yaşıyor.
başkent kabil'e yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki bagram üssünde meydana gelen olay geçtiğimiz iki hafta boyunca binlerce afgan’ın sokaklara dökülmesine neden olmuştu. ülkede 34 eyalette çok sayıda nato ve abd karşıtı gösteri düzenlenmiş, abd askerlerinin de aralarında olduğu en az 40 kişi hayatını kaybetmişti.
 
ülkede ayrıca 2011, sivil ölümlerin rekor düzeye ulaştığı yıl oldu.  ülkedeki birleşmiş milletler (bm) yardım misyonu (unama) tarafından hazırlanan rapora göre, 2009 senesinde sivil kayıplar 2 bin 412 iken, bu sayı 2010 senesinde 2 bin 790'a, 2011'da ise daha önceki tüm yılları aşarak 3 bin 21'e çıktı.
 
raporda, 2010'a göre 2011'de yüzde 8 oranında artan ölümlerin yüzde 77'sinin arkasında taliban güçlerinin olduğu, saldırılarda patlayıcıların daha fazla kullanıldığı ve daha ölümcül intihar saldırılarının düzenlendiği belirtildi.
 
bununla birlikte afgan hükümetini desteklemek için yapılan hava saldırılarının da, 2011 yılında sivil ölümlerini artırdığına dikkat çekildi. raporda, amerika birleşik devletleri (abd) öncülüğündeki yabancı güçlerin ve afgan ordusunun geçen yıl ölümlerden yüzde 14 oranında sorumlu olduğu kaydedildi.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;