Irak İşgali

ABD askerleri Irak'ta ceset yaktı

Amerikan askerlerinin, 2004'te Felluce kentinde cesetleri yaktığı ortaya çıktı. Al Jazeera Türk bazı fotoğrafları okuyucuda rahatsızlık yaratabileceği için yayınlamıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Fotoğraflan TMZ:com sitesinde yayınlandı

Fotoğraflarda cesetlerin yakıldığı gözüküyor

Askerlerin kimliği tespit edilmeye çalışılıyor

abd'den yayın yapan tmz.com haber sitesinde yayımlanan fotoğraflarda, amerikan deniz piyadeleri direnişçilerin cesetlerini ateşe veriyor. ellerinde konuyla ilgili 41 tane fotoğraf olduğunu belirten site, bir çoğunu çok rahatsız edici oldukları gerekçesiyle yayımlamadığını duyurdu.

abd deniz piyade teşkilatı fotoğrafların kendilerine gösterilmesi üzerine harekete geçti. teşkilatın sözcüsü yarbay neil f. murphy, söz konusu fotoğrafların gerçekliğinin soruşturulduğunu söyledi. fotoğraflardaki ayrıntıların incelendiğini belirten murphy, yüzleri görülen deniz piyadelerinin kimliklerinin tespitine çalışıldığını belirtti.

abd deniz piyade teşkilatı ön incelemeden sonra askerlere görevi kötüye kullanma suçlamasıyla soruşturma açılabilir.

pentagon sözcüsü albay steven warren de savaş durumlarında kötü muamelenin, abd ordusunun yönetmeliğiyle yasaklanmış olduğuna dikkat çekti. warren, fotoğraflar hakkında “askerlerimizden ummadığımız bir şey” ifadesini kullandı. 

bu ilk değil.

amerikan askerlerinin irak’lıları bu ilk aşağılayışı değil. 2003 yılında işgal edilen ülkede amerkan ordusunun kullandığı ebu garip hapishanesinde yaşananlar, konuya dair hazırlanan bir raporla ortaya çıktı. daha sonra bir gazetede yayınlanan ve askerlerin kaydettiği fotoğraflarda iraklı esirlere işkence ediliyor ve onlar aşağılanıyordu. fotoğraflarda yer alan askerlerden çavuş charles graner askeri mahkemede yargılayarak suçlu bulundu. ebu garib'ten sorumlu general j. kaprinski, ebu garib cezaevi'nin askeri istihbarat tarafından yönetildiğini, taciz ve kötü muamelenin fiilen resmi politika olduğunu ve sorgulamalara cia ajanlarının da katıldığını açıklamıştı.

kaynak: tmz vs ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;