Türkiye

ABD askerlerine çuval geçirenler serbest

İstanbul'da Amerikan askerlerinin başına çuval geçirmeleri nedeniyle gözaltına alınan 12 kişi savcılık sorgusuna gerek duyulmadan serbest bırakıldı.

Konular: Türkiye

istanbul sarayburnu'nda demirli bulunan 71 bordo numaralı uss ross adlı abd savaş gemisinin üç askerinin başına çuval geçirme eyleminin ardından türkiye gençlik birliği (tgb) üyesi 12 kişi gözaltına alınmıştı. 12 kişi sabah saat 08.30 sıralarında çevik kuvvet midibüsü ile sağlık kontrolünden geçirilmek üzere haseki eğitim ve araştırma hastanesi'ne getirildi. sağlık kontrolünün ardından eylemciler çağlayan'daki istanbul adalet sarayı'na sevk edildi. burada ise savcılık sorgusuna dahi gerek görülmeyerek serbest bırakıldılar.

bu eylemle ilgili abd büyükelçiliği'nden bir açıklama yapıldı. açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"türkiye'yi ziyaret eden üç amerikalı askere yapılan saldırıyı gösteren videoyu son derece çirkin bulduğumuzu ifade ediyoruz. barışçıl protesto hakkına ve ifade özgürlüğüne saygı duymakla birlikte, istanbul'da gerçekleştirilen bu saldırıyı kınıyor; türk halkının büyük çoğunluğunun da türkiye'nin misafirperverliğine saygısızlık teşkil eden böyle bir eyleme karşı çıkmakta bizlere katılacağı konusunda hiçbir şüphe duymuyoruz."

türkiye dışişleri bakanlığı sözcüsü tanju bilgiç de saldırıyı kınadıklarını belirtmişti.

tgb üyeleri bu eylemi 4 temmuz 2003’te irak'ta gerçekleşen bir saldırıya karşılık olarak yaptıklarını söyledi. irak'ın süleymaniye kentinde amerikan askerleri türk özel kuvvetleri komutanlığı'na bağlı 11 subayın bulunduğu karargâha baskın düzenlenmiş ve türk askerlerini, başına çuval geçirerek gözaltına almıştı. türk askerleri başkent bağdat’ta 60 saat sorgulanmıştı. tarihe 'çuval olayı' olarak geçen kriz nedeniyle abd türkiye'den özür dilese de, olay türkiye'de yoğun bir şekilde protesto edildi. 

kaynak: dha, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;