Amerika

ABD BAE'ye silah satıyor

Suudi Arabistan'la silah anlaşması yapan Irak'a da silah satmaya hazırlanan ABD, bu kez Birleşik Arap Emirlikleri'ne 96 füze ve teknolojik destek verecek.

Konular: Ortadoğu, Irak

Haberin Öne Çıkanları

İlk kez yabancı ülkeye

Eğitim sistemi

Suudilere satıldı

Pentagon sözcüsü, THAAD füze satışını kapsayan anlaşmanın, BAE'nin füze savunma sistemini güçlendireceğini belirtti. [Reuters]

son olarak suudi arabistan'a 30 milyar dolarlık savaş uçağı satan abd şimdi de birleşik arap emirlikleri (bae) ile 3.48 milyar dolarlık füze ve ilgili teknoloji satışı konusunda anlaşmaya vardı.

anlaşmanın yapıldığını cuma gecesi duyuran pentagon sözcüsü george little, abd ve bae'nin güçlü savunma ilişkisi bulunduğunu, her iki ülkenin de basra körfezi bölgesinin "güveni ve istikrarı"yla yakından ilgilendiğini belirtti.

little, anlaşma kapsamında abd'nin bae'ye 96 füzenin yanı sıra destek teknoloji ve eğitim desteği vereceğini söyledi.

pentagon sözcüsü, thaad füze satışını kapsayan anlaşmanın, bae'nin füze savunma sistemini güçlendireceğini belirtti.

füzeleri üreten lockheed martin şirketinin thaad programı yöneticisi tom mcgreth de bu sistemi ilk kez bir yabancı ülkeye satacaklarını kaydetti.

iran'a karşı ihtiyatı elden bırakmayan abd, müttefiklerinin füze savunma sistemlerini güçlendiriyor. abd suudi arabistan ile patriot füzelerinin iyileştirilmesi için 1.7 milyar dolarlık, kuveyt ile de 900 milyon dolarlık 209 patriot füzesi satışı anlaşması yapmıştı.

30 milyar dolarlık anlaşma

amerikan yönetimi dün de suudi arabistan'la 30 milyar dolarlık f-15sa taarruz uçağı satışı anlaşması yaptığını açıklamıştı.

bu arada abd, irak’ta çökmek üzere olan koalisyon hükümetiyle 11 milyar dolar değerinde silah anlaşması imzalamaya hazırlanıyor. anlaşma, gelişmiş savaş uçakları ve tankları da kapsıyor. söz konusu anlaşma, ülkede sünni cumhurbaşkanı yardımcısı tarık el haşimi hakkındaki tutuklama kararının ardından mezhep çatışması doğma ihtimali nedeniyle endişe yaratıyor.

silah uzmanı alexandre vautravers, al jazeera’ya yaptığı açıklamada, washington’un bu hamlesini, irak’taki hakimiyeti kaybetmeme adına atılmış bir adım olarak gördüğünü söyledi.
vautravers’e göre, abd silah satışının yüzde 56’sını orta doğu ülkelerine yapıyor. son olarak suudi arabistan ile yapılan 60 milyar dolar değerindeki silah anlaşması bu satışların en çarpıcı örneklerinden biri.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;