Dünya

ABD Çin'den destek istiyor

Pekin'i ziyaret eden Amerikan Hazine Bakanı Timothy Geithner, İran'ın petrol sektörüne yönelik yaptırımlarına uyulmasını talep ediyor.

Konular: Amerika

Haberin Öne Çıkanları

İran'ın en büyük müşterisi

Öneriye soğuk bakıyor

'Yaptırımlar etkisiz'

Geithner, mevkidaşı Wang Yishan ile yaptığı görüşmede, ABD ve Çin’in çok fazla ortak çıkarı olduğunu söyledi. [Reuters]

amerika birleşik devletleri (abd) hazine bakanı timothy geithner, çin ziyaretinde, washingnton’ın iran’a yönelik petrol yaptırımlarına destek arıyor. geithner, çin hazine bakanı  wang yishan ile yaptığı görüşmede, ülkelerinin çok fazla ortak çıkarı olduğunu ve küresel ekonomi ile ilgili konularda daha çok işbirliği yapması gerektiğini söyledi. 

geithner’in çarşamba günü çin başbakanı wen jiabao ve devlet başkanı yardımcısı xi jinping ile görüşmesi ve görüşmelerde, iran'a yönelik yaptırımların ele alınması bekleniyor.

çin dışişleri bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, iran ile iş yapmayı yasaklayan tek taraflı abd yaptırımlarına karşı olduklarını bildirmişti. pekin'den daha önce yapılan açıklamada da, yaptırımların 'etkisiz' ve 'uygunsuz' olduğu belirtilmişti.

iran’ın yurtdışına sattığı petrolün üçte birini alan çin, bu özelliğiyle tahran'ın en büyük müşterisi. çin daha önce abd’nin iran’a yönelik yaptırımlarına destek vermeyi reddetmişti. çin dışişleri bakanı cui tiankai de, petrol satışının iran’ın nükleer programıyla ilgisi olmadığını söylemişti.

pekin daha önce iran’a yönelik bm yaptırımlarını desteklemiş ancak kararların çok taraflı alınmasını istemişti. dünyanın en çok enerji tüketen ülkesi konumundaki çin, kullandığı petrolün yarısını dışardan satın alıyor.

'çin ekonomisi etkilenir'

daha önce çin medyasında yer alan haberlerde, iran'ın tehdit ettiği gibi hürmüz boğazı'nı kapatmasının, çin ekonomisini derinden etkileyeceği yorumu yapılmıştı.

çin'in resmi haber ajansı şinhua’nın haberine göre de çin petrol şirketleri, hürmüz boğazı'ndaki gerginlik üzerine sabit alışveriş ilişkisi olan ülkeler yerine alternatif petrol tedarikçisi ülkelere yöneldi.

ocak ayı için iran'dan aldığı ham petrol miktarında yüzde 50 azalma gözlemlenen çin'de petrol şirketlerinin, ocak ayından başlayarak ortadoğu, afrika ve rusya'dan da petrol sipariş etmeye başladığı iddia edilmişti.

iran'ın yanısıra en çok petrolü angola ve suudi arabistan'dan alan çin, vietnam'dan da petrol siparişi veriyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;