Suriye'de iç savaş

ABD: Eğit-donat sonrası desteği değerlendiriyoruz

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriyeli muhalifleri eğit-donat programından sonra da desteklemeye dönük sorumlulukları bulunduğunu belirtti, "Hangi koşullarda ve ne tür bir destek vermemiz gerektiği noktasını değerlendiriyoruz" dedi.

Konular: Ortadoğu, ABD, İngiltere
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, İngiliz mevkidaşı Michael Fallon ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. [Fotoğraf-AA]

ashton carter, bakanlıkta ingiltere savunma bakanı michael fallon ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

abd genelkurmay başkanı martin dempsey'nin senato dış ilişkiler komitesi’nin oturumunda, abd ve koalisyon güçlerinin eğit-donat programına katılacak suriyeli muhaliflerin daha sonra sahada da desteklenmesi gerektiğine yönelik sözleri sorulması üzerine carter, dempsey’nin sözlerine katıldığını söyledi.

carter, eğitim verecekleri suriyeli muhalifler için, “onları eğitimden sonra da desteklemeye dönük bazı sorumlulukları bulunduğunu” kaydederek, “kendilerine işid ile mücadele için eğitim-ekipman sağlanmasına rağmen, esed rejimi güçleriyle karşı karşıya gelebilecekleri ihtimalini de düşünerek, hangi koşullarda ve ne tür bir destek vermemiz gerektiği noktasına çalışıyoruz” diye konuştu.

"esed güçleriyle karşılaşırlarsa..."

benzer bir soru üzerine, eğitilen suriyeli muhaliflerin esed güçleriyle karşılaşması halinde nasıl bir tepki verecekleri konusunu hala görüştüklerini belirten carter, bu konuda henüz bir karara varmadıklarını bildirdi. 

irak’ta iran’ın artan etkisine yönelik soru üzerine carter, son yıllardaki mezhepsel eğilimleri tersine çevirmek için siyasi yaklaşım ve idare bağlamında irak başbakanı haydar ibadi'yle, çok-mezhepli bir ordu oluşturmak için de irak güvenlik güçleriyle çalıştıklarını söyledi. carter, “kilit hedef bu, çünkü işid’in irak’ta toprak kazanmasının nedenlerinden biri de buydu. ama günün sonunda bu iraklılara bağlı” ifadesini kullandı.

fallon da irak hükümetinin, gerçekten kapsayıcı olmasını sağlamak için çalıştıklarını söyledi.

dempsey, ilgili oturumda, sahadaki suriyeli muhalif güçlerin desteklenip desteklenmeyeceği, nasıl destekleneceği, desteğin kapsamı ve ölçüsü noktasında aktif tartışmaların kurumlar arasında devam ettiğini belirterek, şunları kaydetmişti:

"benim askeri açıdan tavsiyem, onları desteklemek için çok pragmatik neden bulunduğu ve bu da şudur; (suriyeli muhalifleri) bazı noktalarda desteklemeyi kabul etmediğimiz müddetçe sahadaki güçler için adam toplayamayacağız. dolayısıyla benim tavsiyem, onlara, kendilerinin korunacağı güvencesini verdiğimiz bir sonuca ulaşılması. program (eğit-donat), (suriyeli muhaliflerin) sahada bir şekilde hayatta kalabilme şansları olduğuna inanmadıkları müddetçe başarılı olamaz".

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;