Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

'ABD Erbil'de askeri üs kuruyor'

Irak Kürt Bölgesi kaynakları, ABD yönetiminin Erbil kentinde Saddam döneminden kalma eski bir askeri havalimanında askeri üs kuracağını öne sürdü, "Çalışmalara başlandı" dedi.

Konular: Ortadoğu
Koalisyon saldırıları Suriye’de Halep , Deyr Ez Zor, Rakka ve İdlib’i hedef aldı. [Fotoğraf: Reuters]

anadolu ajansı’na konuşan kürt bölgesel yönetimi'nden (ikby) bir kaynak, abd'nin, saddam hüseyin döneminden kalan erbil il sınırındaki herir askeri havalimanı'nı üsse çevireceğini ileri sürdü.

yetkili, ilgili kararın kendilerine ulaşmasından sonra havalimanını boşaltma çalışmasına başladıklarını söyledi.

herir askeri havalimanı'nı bir hafta içinde boşaltacaklarını aktaran yetkili, yabancı ülke firmalarının da malzemelerini başka bölgelere taşıdığını ifade etti.

adını açıklamak istemeyen bir başka yetkili de "peşmerge bakanlığı ve abd askeri komutanlarından oluşan bir heyet, geçen ay burayı ziyaret etti. daha sonra dört defa havalimanını incelemeye geldiler. bu bölge, türkiye, iran, suriye ve irak'a yakınlığı nedeniyle stratejik öneme sahip. bu nedenle abd'liler, bu üssü bir kez daha kullanmak istiyor" dedi.

herir havalimanı, irak'ın devrik başkanı saddam hüseyin döneminde askeri havalimanı olarak kullanılıyordu. baas rejiminin 2003'te yıkılmasının ardından abd, bir süre burayı askeri bölge olarak kullanmıştı. uçak pistlerinin hazır olduğu havalimanı, iran'a 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

abd öncülüğündeki koalisyon irak ve suriye'deki işid hedeflerine yönelik bir süredir operasyon düzenliyor.

washington, türkiye'deki askeri üsleri de kullanabilmek için ankara ile pazarlıkları sürdürüyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;