IŞİD

ABD: Görüntüler gerçek

Washington, IŞİD’in yayınladığı, ABD'li serbest gazeteci Steven Sotloff’un boğazının kesilerek öldürüldüğü videonun gerçek olduğunu duyurdu.

Konular: Ortadoğu, Suriye
IŞİD tarafından öldürülen 31 yaşındaki Steven Sotloff, Ağustos 2013'te Suriye’de kaçırılmıştı ve o tarihten beri tutsaktı. [Fotoğraf: Reuters]

Irak Şam İslam Devleti

  • 2004 yılında tevhid ve cihad adıyla irak’ta kuruldu.
  • kurucusu ebu musab zerkavi 
  • mezopotamya el kaidesi olarak adını değiştirdi.
  • zarkavi 2006’da abd tarafından öldürüldü
  • el kaide’ye yakın ebu ömer el bağdadi ve ebu hamza el muhacirin irak islam devleti adı altında yeni bir oluşum kurdu.
  • her ikisi de 2010 yılında abd tarafından öldürüldü.
  • yerlerine ebu bekir el bağdadi geçti
  • suriye’de ismini irak-şam islam devleti olarak değiştirdi.

abd ulusal güvenlik konseyi sözcüsü caitlin hayden, “istihbarat birimlerinin yaptığı inceleme sonucunda söz konusu videonun gerçek olduğu sonucuna varılmıştır” açıklamasını yaptı.

bu arada ingiltere dışişleri bakanı philipp hammond, ülkesinin işid’e karşı hava operasyonları düzenlenmesi fikrini dışlamadıklarını ve ancak şu anda konuyla ilgili kesin bir karar alınmadığını söyledi.

hammond, işid’in sırada ingiliz bir rehinenin olduğuna dair tehdidinin ingiltere’nin işid stratejisini değiştirmeyeceğini de belirtti.

bir gazeteci daha öldürüldü

görüntülerde abd'li gazeteci steven sotloff'un bir irak şam islam devleti (işid) üyesi tarafından boğazının kesildiği anlaşılıyor. sotloff, öldürülmeden önce abd başkanı barack obama’nın işid’e yönelik hava saldırıları düzenlenmesi kararının kurbanı olduğunu söylüyor. siyah maskeli ve ingiliz aksanlı işid militanı ise sotloff'un boğazını kesmeden önce “geri döndüm obama. bunun sebebi islam devleti’ne yönelik küstah politikan. senin füzelerin halkımızın boynuna isabet ettikçe, bizim bıçağımız da senin halkının boynunda olacak” diye konuşuyor.

31 yaşındaki steven sotloff, ağustos 2013'te suriye’de kaçırılmıştı ve o tarihten beri tutsaktı. en son abd’li gazeteci james foley’in boğazının kesilerek öldürüldüğü videoda 'sıradaki kişi' olarak gösterilmişti. katliamı gerçekleştiren işid üyesi akıcı bir ingiliz aksanıyla, ellerindeki steven sotloff'un “kaderinin başkan obama’nın elinde olduğu” tehdidi savurmuştu. abd’nin işid’i hedef alan hava saldırılarını durdurmasının da aralarında bulunduğu taleplerde bulunulmuştu.

videonun yayımlanmasının ardından steven joel sotloff’un annesi, işid liderine oğlunun "canını bağışlaması" için seslenmişti.

bu videoda ise "sıradaki kişi" olarak ingiliz rehine david haines gösterildi. görüntülerde ayrıca işid'e karşı abd ile ittifak yapmayı planlayan ülkeler uyarıldı, "amerikan önderliğindeki şeytanî ittifak" ifadesi kullanıldı.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;