ABD

ABD İç Güvenlik Bakanlığına John Kelly seçildi

ABD'nin yeni başkanı Trump, İç Güvenlik Bakanlığı'na emekli general John Kelly'i seçti.

ocak 2017'de abd başkanlığı görevini devralacak donald trump, kabinesini şekillendirmeyi sürdürüyor. trump, iç güvenlik bakanlığı'na (homeland security) emekli general john kelly'i seçtiğini resmen duyurdu. kelly, abd senatosu'ndan onay bekleyecek.

trump'ın ekibinden yapılan açıklamada kelly'nin, "yasa dışı göçü acilen durdurma görevine atılacağı ve sınır güvenliğini sağlayacağı" ifade edildi. ayrıca kelly'nin ilk icraatlarından birinin istihbarat teşkilatları ile polis kuvvetleri arasındaki bağları kuvvetlendirmek olacağı ifade ediliyor.

kimdir?

john kelly, 50 yıl orduda bulunduktan sonra geçen sene emekli olan bir isim. görevde olduğu dönemde, abd senatosu'nun meksika sınırı ile ilgili sorularını yanıtlarken verdiği sert yanıtlarla trump'ın dikkatini çekti. halkın kelly'ye sempatisinin nedeni ise, bir oğlunu 2010 yılında afganistan'da kaybetmesi.

zira, abd'nin yürüttüğü savaşlarda çocuğunu kaybeden en üst yetkili kişi kelly. emekli general, obama'nın küba guantanamo'daki işkence iddialarıyla özdeşleşen askeri cezaevini kapatma kararına da karşı çıkmıştı. kelly, obama yönetiminin izlediği politikaların ortadoğu'da iran'ı güçlendirdiğini de öne sürüyor. 

kabine tamamlanıyor

trump'ın en önemli seçimlerinden biri dışişleri bakanlığı pozisyonu olacak. bu pozisyona kimin getirileceği henüz açıklanmadı ancak adı geçen isimler arasında senato dış ilişkiler komitesi başkanı bob corker, eski meclis sözcüsü newt gingrich, eski afganistan büyükelçisi zalmay khalilzad ve bush’u irak’ın işgaline ikna eden bm elçisi john bolton da var.

şimdiye dek senatodan onay alıp pozisyonu kesinleşenler beyaz saray sorumlusu reince priebus, baş stratejist stephen bannon ve ulusal güvenlik danışmanı michael flynn oldu.

onay bekleyen diğer isimler:

hazine bakanı steven mnuchin,

başsavcı jeff sessions,

cia başkanı mike pompeo,

kentsel gelişim ve emlâk bakanı ben carson,

bm büyükelçisi nikki haley,

eğitim bakanı betsy devos,

sağlık bakanı tom price,

ulaştırma bakanı elaine chao,

ticaret bakanı wilbur ross,

savunma bakanı james mattis.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;