Avrupa

ABD ile Fransa arasında telekulak krizi

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın Fransa’da 70 milyondan fazla telefon görüşmesini dinlediği ortaya çıktı. Fransa, ABD’nin Paris büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Eski ABD istihbarat uzmanı Edward Snowden Rusya'ya sığındı. [AFP]

olay, eski abd istihbarat uzmanı edward snowden tarafından sızdırılan dinleme skandalının bir parçası.

skandalın fransa ayağı, le monde gazetesinin yürüttüğü araştırma sonucu ortaya çıktı. habere göre abd ulusal güvenlik kurumu(nsa) 10 aralık 2012-8 ocak 2013 tarihlerinde fransa’da 70 milyon 300 bin telefon görüşmesini kaydetti. gazete kaynak olarak snowden’ın sızdırdığı belgeleri gösterdi.

habere göre nsa belli telefon numaralarını otomatik olarak kaydetti, yazılı kısa mesajları da us-985d kodlu bir program ile kayıt altına aldı.               

gazeteye göre belgeler, amerikan istihabarat servislerinin hedefinde sadece terörle bağlantılı kişilerin olmadığını, siyaset ve iş dünyasından üst düzey isimlerin de dinlemeye alındığını gösteriyor.

amerikalı yetkililer olay hakkında bir açıklama yapmadı.

abd büyükelçisi bakanlığa çağrıldı

gazetenin haberinin ardından abd’nin paris büyükelçisi “derhal” fransa dışişleri bakanlığı’na çağrıldı. fransa dışişleri bakanı laurent fabius, lüksemburg’daki ab dışişleri bakanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, büyükelçiyi bakanlığa çağırdıklarını söyledi.

snowden hala rusya’da

eski nsa çalışanı edward snowden, haziran ayında nsa’nın amerikan vatandaşlarının internetteki faaliyetlerini ve telefonlarını yasadışı izlemeye aldığı programı basına sızdırmıştı.

ingiliz guardian gazetesi, snowden’ın ulaştırdığı belgelere dayanarak bu konuda bir dizi haber yapmıştı.

belgeler nsa’nın 2007’den bu yana google, facebook ve microsoft gibi internet sitelerinin verilerine kolayca erişebildiğini gösteriyor.

abd, casusluk suçlaması ile snowden hakkında soruşturma başlattı. snowden geçici siyasi sığınmacı olarak rusya’da yaşıyor.

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;