Suriye'de iç savaş

ABD, İran'ı Suriye'den çıkarmak istiyor

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley, İran'ın Suriye'den çıkarılması ve ABD müttefiklerinin sınırlarının da güvence altına alınması gerektiğini söyledi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley, İran'ın Suriye'den çıkarılması gerektiğini söyledi. [Fotoğraf: Reuters]

abd'nin birleşmiş milletler (bm) daimi temsilcisi nikki haley, güvenlik konseyi’nde suriye özel temsilcisi staffan de mistura’nın cenevre’deki suriye barış müzakereleriyle ilgili bilgilendirmesinden sonra gazetecilere konuştu. abd’li yetkili, iran’ın ve bu ülkenin desteklediği şii milislerin suriye'den çıkarılması gerektiğini söyledi.

abd'nin cenevre'deki görüşmeleri, de mistura'yı ve bm sürecini desteklediğini belirten haley, "siyasi çözüm için görüşmeler devam etmeli. suriye artık teröristlerin sığınacağı liman olmamalı. iran'ı suriye'den çıkarmamız gerekiyor. müttefiklerimizin sınırlarını da güvence altına alıyoruz, böylece kendilerini güvende hissedebilirler" diye konuştu.

türkiye, iran’a bağlı milislere vurgu yapıyor

türk dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu da daha önce birçok kez suriye’deki iran’a bağlı milislere vurgu yapmıştı.

çavuşoğlu, moskova’da 20 aralık 2016’da rus ve iranlı mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği üçlü toplantıda, rejime karşı savaşan yabancı milislerle mücadeleye vurgu yaparken rejimin yanında savaşan iran’a yakın milislerin de aynı kapsama alınması gerektiğini savunmuştu.

cenevre’deki müzakerelere katılan suriyeli muhalifler de sık sık ülkedeki iran’a bağlı milislerin terör örgütü olarak sayılması gerektiğini söylemişti. 

cenevre sürecini ingiltere de destekliyor

ingiltere'nin bm daimi temsilcisi mathew rycroft ise bm güvenlik konseyi'nin cenevre'deki 4. tur görüşmelerinin sonuçlarını ve bir sonraki turun gündeminin ülkesi tarafından desteklendiğini dile getirdi.

rycroft, taraflara 5. turda yapıcı çalışmalar ortaya koymaları çağrısında bulundu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;