Dünya

ABD: İslamabad Hakkanileri destekliyor

Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, Afganistan'daki büyükelçiliklerine saldıran grubun Pakistan Gizli Servisi'nin kolu olduğunu söyledi.

Konular: Afganistan

Haberin Öne Çıkanları

ABD'den Pakistan'a suçlama

'İstihbarat güvenilir'

İslamabad yanıt verdi

ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, gelecek ay görevinden ayrılacak. [AFP]
afganistan'ın başkenti kabil'deki amerika birleşik devletleri (abd) büyükelçiliği'ne geçtiğimiz hafta düzenlenen saldırı, abd ve pakistan'ın arasını açtı. 20 saat süren ve 25 kişinin öldüğü büyükelçilik saldırısını hakkani grubu'nun yaptığını söyleyen abd genelkurmay başkanı mike mullen, pakistan gizli servisi'ni (isi) grubu desteklemekle suçladı.
 
senato'daki bir komisyon toplantısında konuşan mullen, "hakkani grubu isi'ın tam bir kolu gibi hareket etmektedir" dedi. mullen ayrıca, isi'ın desteğiyle hakkani militanlarının 11 eylül'de bomba yüklü kamyonla saldırı düzenlediğini söyledi.
 
abd genelkurmay başkanı, 28 haziran'da kabil'deki inter-continental oteli'ne düzenlenen saldırının arkasında da bu grubun olduğuna dair güvenilir istihbarata sahip olduklarını aktardı.
 
isi'yı hakkani örgütünü kullanarak afganistan'da 'üstü örtülü bir savaş' yürütmekle suçlayan mullen, gizli servisin hakkanileri abd güçlerinin ayrılmasının ardından afganistan'ın kontrolünü elde tutmak için kullandığı yönündeki abd'den gelen açıklamaları bir adım daha ileri götürmüş oldu.
 
abd genelkurmay başkanı, pakistanlı mevkidaşını hakkanilerle bağlarını koparmaları konusunda sıkıştırdığını anlattı.
 
pakistan yanıt verdi
 
abd'den gelen açıklamalara pakistan'dan yanıt gecikmedi. pakistan dışişleri bakanı hina rabbani har, washington'un ülkesini açıkça eleştirmeye devam etmesi durumunda bir müttefikini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısnda bulundu.
 
washinton'a tepki gösteren har, "pakistan'ı ve pakistan halkını kendinizden uzaklaştırmayı göze alamazsınız. eğer bunu yapmayı seçerseniz ve eğer onlar böyle yapmayı seçerlerse bunun sonucuna katlanırlar" diye konuştu. 
 
suçlamaları reddeden pakistan içişleri bakanı rahman malik de, "ortak bir düşmana karşı savaşıyoruz ama maalesef ortak bir stratejimiz yok. suçlamalar yerine birlikte oturup konuşmalıyız" dedi.
 
malik, abd askerlerinin pakistan'da konuşlanmasına hiçbir zaman izin vermeyeceklerini vurguladı.
 
hakkani grubu kuzey veziristan'da
 
abd, pakistan-afganistan sınırındaki dağlık kuzey veziristan bölgesinde barınma imkanı bulduğu sanılan hakkani örgütünün peşine düşmesi konusunda sürekli olarak pakistan'a baskıda bulunuyor.
 
askeri uzmanlar, kuzey veziristan'ın dağlık bir bölgede yer aldığını ve bunun, bölgeye yönelik askeri bir operasyon başlatmayı son derece güç hale getirdiğine işaret ediyor.
 
taliban'ın müttefiki hakkani grubu'nun bazı üyelerinin pakistan'da üstlendiği biliniyor. grup, batılı, hintli ve afganistan'daki hükümete ait hedeflere karşı ses getiren bazı saldırılar düzenlemişti.
 
amiral mike mullen ise gelecek ay abd genelkurmay başkanlığı görevinden ayrılacak.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;