Avrupa

ABD, Merkel’i dinledi mi?

Almanya, Başbakan Angela Merkel’in telefonlarını ABD'nin dinlemiş olabileceğini duyurdu. Beyaz Saray, “dinlemiyoruz, dinlemeyeceğiz” dedi. Merkel, Obama’yı aradı.

Konular: Almanya
Merkel, iddialar üzerine ABD Başkanı'na telefon etti [Reuters]

amerikan ulusal güvenlik ajansı nsa’nın, fransa’da 70 milyon telefon görüşmesini dinlemesinin yankıları sürerken, bir kriz daha kapıda. almanya başbakanı angela merkel'in de cep telefonlarının dinlenmiş olabileceği iddia ediliyor. 

açıklama yazılı olarak almanya hükümet sözcüsünden geldi. sözcü steffen seibert, 'alman hükümeti, şansölye’nin cep telefonunun muhtemelen amerikan servisleri tarafından izlendiği yönünde bilgiler aldı' ifadesini kullandı.

açıklamaya göre merkel, obama'yı arayarak açıklama talep etti. merkel’in, bu bilgilerin doğrulanması durumunda bu tür uygulamaları onaylamadığı ve kabul edilemez olarak gördüğünü açık bir şekilde dile getirdiği öğrenildi.

washington 'dinlemiyoruz, dinlemeyeceğiz' diyor

berlin’in iddialarının ardından washington’dan da açıklama gecikmedi. beyaz saray sözcüsü, obama ve merkel’in telefonda görüştüğünü doğruladı.

beyaz saray sözcüsü jay carney'e göre, obama, merkel’e abd’nin böyle bir şey yapmadığını iletti.

carney, 'başkan, alman şansölyesine, izlenmiyor olduğu ve izlenmeyeceği konusunda güvence verdi' dedi.

ancak beyaz saray sözcüsü, abd’nin merkel’i geçmişte dinlemediğine dair bir cümle kurmadı.

almanya ise açıklamadan tatmin oluş değil. alman sözcü, 'abd’nin izleme faaliyetleriyle ilgili acil ve kapsamlı bir bilgi talep ettiklerini' söyledi. almanya dışişleri bakanlığı da bilgi almak üzere amerika'nın berlin büyükelçisi'ni çağırdı.

ab liderleri dinleme krizini konuşacak

almanya’da bir kaç ay önce çıkan haberlerde, eski nsa ajanı edward snowden’ın sızdırdığı belgelere dayanarak, abd istihbaratının alman vatandaşlarını ve siyasetçilerini dinlediği iddia edilmişti.

fransız le monde gazetesi, sadece 2 gün önce yani 21 ekim tarihli haberinde, nsa'in 10 aralık 2012-8 ocak 2013 tarihleri arasında fransa'da 70 milyon telefon görüşmesini kaydettiğini yazmıştı.

fransa cumhurbaşkanı françois hollande da bugün (perşembe) başlayacak avrupalı liderler zirvesinde konuyu gündeme taşımaya hazırlanıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;