Musul operasyonu

ABD: Musul'daki sivil ölümlerini soruşturuyoruz

ABD, Musul'da yaklaşık 200 sivilin ölümüne neden olduğu iddia edilen hava saldırılarını soruşturacağını açıklarken, Ninova Eyaleti Meclisi, eyeleti afet bölgesi ilan ettiklerini söyledi.

Sivil Savunma Teşkilatı, bombardımanı sonucunda yıkılan binaların altından 200'den fazla sivilin cenazesinin çıkarıldığını söylemişti. [Fotoğraf: Reuters]

amerikan ordusunun merkez komutanlığı (centcom) generali joseph votel, musul’da son dönemde yaşanan sivil kayıplarını ‘korkunç trajedi’ olarak niteledi ve bu konuda soruşturma başlatıldığını söyledi.

votel sivil ölümlerinin yaşanmaması için gereken önlemleri almaya devam edeceklerini söyledi:

"biz bu hadisede tam olarak nelerin yaşandığını belirlemek için soruşturma yürütüyoruz. sivil kayıpların yaşanmaması için gereken önlemleri almaya devam edeceğiz."

abd'nin başlattığı doğal kararlılık operasyonu komutan yardımcısı general matthew isler ise söz konusu soruşturma ile ilgili detay veremeyeceğini söyledi.

abd’nin işid ile mücadele koalisyonu, cumartesi günü yaptığı açıklamada sivil kaybına neden olan bir hava saldırısını düzenlemiş olabileceklerini duyurmuştu. ancak açıklamada koalisyon uçaklarının irak ordusunun yönlendirmesiyle hareket ettiği savunulmuştu.

koalisyonun açıklamasında şu ifadelere kullanıldı:

"yapılan ilk incelemelere göre, musul’un batı yakasında 17 mart’ta sivil ölümlerin olduğu iddia edilen bir noktada koalisyon, irak ordusunun talebi üzerine işid’e ait savaşçıları ve ekipmanları vurmuştu."

sivil kaybında değişken rakamlar

irak sivil savunma teşkilatı, koalisyonun ve irak ordusunun bombardımanı sonucunda yıkılan binaların altından 200'den fazla sivilin cenazesinin çıkarıldığını duyurmuştu.

bombardıman nedeniyle ölen sivillerle ilgili birden çok açıklama yapılsa da bu açıklamalardaki rakamlar değişkenlik gösteriyor.

musul ilçesi meclisi başkanı bu sayının 500 civarında olduğunu açıklamıştı.

irak insan hakları gözlemevi musul’un batı yakasındaki operasyonun başından bu yana 3 bin 8 yüz 64 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

reuters’e konuşan bir sağlık bakanlığı yetkilisi, söz konusu hava saldırısı yerinden çıkartılan 160 cenazenin defnedildiğini belirtti. bu saldırıda 6 sokağın birden yok edildiğini söyledi.

iraklı yetkililer ise ölen sivillerle ilgili soruşturma açtığını söylese de, sivil kayıpların sorumlusunun işid olduğunu iddia etti.

irak ordusu, musul el cedida mahallesindeki vakada işid’in sivillerin olduğu binaları bombalarla tuzakladığını söyledi ve onları canlı kalkan olarak kullandığını savundu.

ninova eyaleti "afet bölgesi" ilan edildi

musul’un merkezi olduğu ninova eyaleti meclis başkanı beşşar kiki, meclisin ninova eyaleti’nin afet bölgesi ilan edilmesine oy birliğiyle karar verdiğini söyledi.

kiki, askeri operasyonlar nedeniyle ninova eyaletindeki alt yapının büyük hasar gördüğünü ve en az 30 köprünün hizmet dışı kaldığını belirtti.

sığınmacıların sayısının 500 bine yaklaştığını söyleyen yetkili, başbakan haydar ibadi’den kentte ölen sivillerle ilgili soruşturma başlatılmasını talep ettiklerini ifade etti.

musul'un doğu yakasını ocak sonunda tamamen ele geçiren irak güçleri, 19 şubat'tan bu yana kentin batı bölgelerini işid’den kurtarmak için operasyonlara devam ediyor. 

işid musul'u haziran 2014'te ele geçirmişti.

kaynak: reuters, afp ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;