Savunma sanayi

'ABD onaylamadı, kendimiz yaptık'

Washington'daki önemli düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi'nde konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Demir, Türkiye'nin savunma sanayi alanında her geçen gün daha güçlü ve bağımsız adımlar attığını söyledi ve "ABD'nin onaylamadığı bazı projeler için teşekkür ediyorum, çünkü bu durum bizi kendi sistemlerimizi geliştirmeye yöneltti" dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir [Fotoğraf: AA]

washington'daki önemli düşünce kuruluşlarından atlantik konseyi'nde konuşan savunma sanayi müsteşarı ismail demir, türkiye ile abd arasında birçok ortak savunma sanayi projesi olduğunu belirterek, washington'ın bazı kritik projeleri reddetmesinin ankara'yı söz konusu projeleri kendi başına yapmaya ittiğine işaret etti.

"burada kinayeli bir şey söylemek istemem ama abd'nin onaylamadığı bazı projeler için teşekkür ediyorum, çünkü bu durum bizi kendi sistemlerimizi geliştirmeye yöneltti" şeklinde konuşan demir, birkaç yıl önce silahlı insansız hava aracı (iha) projesini abd'nin reddetmesinin ardından türkiye'nin kendi başına bu sistemleri geliştirdiğini anlattı.

türkiye'nin savunma sanayisini hem savunma hem de saldırı anlamında güçlendirmeye yönelik birçok adımın atıldığını vurgulayan demir, özellikle pkk ve işid'e karşı verilen mücadelede bu iki unsurun aynı anda önemli olduğuna dikkat çekti.

abd kongresi'nin onay vermediği silah satışları

türkiye'nin "terörle mücadelede" zaman zaman abd'den yeterli desteği görmediğini belirten demir, "nato üyesi türkiye terörle mücadele ederken abd kongresi silahlı iha ve bazı güdümlü mühimmatların satışında ayak diredi." dedi.

türkiye'nin 2013 yılında karşılaştığı bu durumun ardından kendi silahlı iha'larını üretmek için ciddi adımlar attığını aktaran demir, bu tür sistemlerin üst düzeye gelmesinin zaman aldığını, ancak şu anda iyi bir noktada olduklarını ve silahlı iha'ların artık kullanıldığını bildirdi.

türkiye, abd'den iha almayacak

türkiye'nin bundan sonra abd'den silahlı iha almayacağını da sözlerine ekleyen demir, "artık bizim açımızdan o defter kapandı." dedi.

abd'nin bazı silah sistemlerinin satışında ayak diremesinin türkiye'yi kendi silahlarını yapmaktan alıkoymayacağını ifade eden demir, türk-amerikan stratejik ilişkilerinin verimli bir şekilde sürmesinin önemine de vurgu yaptı.

demir, dünyanın herhangi bir ülkesiyle belli koşullar sağlandıktan sonra işbirliği yapabileceklerini, ancak gelişmiş batılı ülkelerle yapılabilecek ortak projelerin de pekala tercih edilebileceğini dile getirdi.

"nihai amacımız, savunma ve teknolojide her geçen gün daha bağımsız olmaktır" diyen demir, türkiye'nin 2020 yılında kendi savaş uçağını yapacak noktaya gelmiş olacağını vurguladı. demir, savaş uçağı projesinde uluslararası firmalarla işbirliği yapılacağını, ancak herhangi bir sözleşmede türkiye'yi sınırlandıracak hiçbir madde istemediklerini kaydetti.

demir, uzun sürmesi ve finansal riskleri barındırması iddialarıyla eleştirilen f-35 savaş uçağı projesiyle ilgili değerlendirmesinde ise "bu konuda istekli ve iyimseriz; ancak risklerin de farkındayız." dedi.

2014 yılından bu yana savunma sanayi müsteşarı olarak görev yapan demir, abd'de uçak mühendisliği alanında yüksek lisans ve makine mühendisliği alanında doktora yaptıktan sonra çeşitli ülkelerde akademik çalışmalarda bulundu.

Türkiye'nin 2016 yılı savunma ihracatı
[[Grafik: AA]]

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;