IŞİD

ABD: PYD'ye desteğe devam

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ülkesinin PYD'ye verdiği silahlarla ilgili Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını belirterek, "IŞİD'e karşı etkin bir biçimde mücadele eden bu grupları uygun bir biçimde desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü john kirby, günlük olağan basın toplantısında suriye'de pyd'ye verilen silah desteğiyle ilgili türkiye'nin kaygılarını değerlendirirken, işid'e karşı savaşan grupları 'uygun biçimde desteklemeye devam edeceklerini' söyledi. basın toplantısında kirby'ye pyd lideri salih müslim'in abd'den silah aldıklarına dair açıklamaları soruldu. havadan yapılan mühimmat ve silah dolu paketlerinin de, işid ile mücadele eden suriyeli araplar için atıldığını söyleyen kirby, sorunun savunma bakanlığı'na yöneltilmesi gerektiğini söyledi.

kirby türkiye'nin bu konudaki endişelerini anladıklarını belirterek, “abd ve 60'i aşkın koalisyon üyesi ülkeler için, işid'e karşı mücadelenin önemli olduğunu unutmamak gerek. bu konuda (türkiye'nin) duyarlılığını da anlıyorum. suriye'de işid'e karşı etkin bir biçimde mücadele eden bu grupları uygun bir biçimde desteklemeye devam edeceğiz. ancak bu hususta bence pentagon kime neyin verildiğini açıkça belirtti" dedi.

'uzun süredir diler getirilen kaygılar'

türkiye ile ypg konusunda çok yoğun görüşmeler gerçekleştirdiklerini, bu görüşmelerin sürdüğünü ifade eden kırby, “uzun süredir dile getirilen kaygılar ve türkiye bu konuda çok da dürüst ve açık davranıyor. bu endişeleri ile ilgili kendileriyle görüşmelerimizi sürdüreceğiz" dedi.

bir gazetecinin başbakan davutoğlu'nun, "pkk türkiye'ye saldırdıktan sonra pyd ve pkk'ya yapılacak her yardımı türkiye'ye karşı yapılmış kabul ederiz. gerekli girişimlerde bulunuldu, protestolar da yapıldı. eğer suriye'den türkiye'ye pyd de dahil sızma, saldırı, bir mühimmat ve silah nakli yaşanırsa, kuzey irak'ta aldığımız tedbirler neyse suriye'ye yönelik olarak da alırız" şeklindeki sözlerinin hatırlatması üzerine kirby böyle bir açıklamadan haberinin olmadığını söyledi.

"amerikan büyükelçisi john bass'ın pyd'yle ilgili kaygılar nedeniyle türk dışişleri bakanlığı'na çağrıldığı doğru mu?" sorusuna da "diplomatik görüşmelerin ayrıntılarına girmek istemiyorum. suriyeli kürtler konusunda türk hükümetinin kaygılarıyla ilgili görüşmeye devam edeceğiz" dedi. 

kirby, bir gazetecinin "başbakan ahmet davutoğlu'nun pyd'ye giden silahları yok edeceklerine dair sözlerini gördünüz mü?" sorusu üzerine de şöye bir diyalog gelişti: 

kirby: bu bir soru mu? 

gazeteci: evet soru. 

kirby: soru ne? 

gazeteci: bunu...

kirby: bu değerlendirmeyi gördüm mü? 

gazeteci: evet 

kirby: hayır görmedim. 

kaynak: dha, state.gov

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;