Ortadoğu

ABD Suriyeli muhalifleri tanıdı

Başkan Obama, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu halkın 'meşru temsilcisi' olarak gördüklerini açıkladı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

'Sorumlulukları var'

Rusya'dan tepki

'Karara şaşırdık'

Obama, aldıkları kararın SMDK'ya bazı sorumluluklar getirdiğini vurguladı. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

abd, suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu'nu (smdk), ülke halkının 'meşru temsilcisi' olarak resmen tanıdığını duyurdu.

başkan barack obama, amerikan abc televizyonu'na verdiği mülakatta, smdk'nın yeteri kadar kapsayıcı olduğu ve suriye halkını yeterli oranda yansıtıp temsil ettiği görüşüne vardıklarını açıkladı.

obama, 'büyük bir adım' olarak nitelendirdikleri kararın smdk'ya bazı sorumluluklar da getirdiğini vurguladı. abd başkanı, koalisyonun, etkili şekilde kendisini organize etmesi, tüm tarafların temsilcisi olması, kadın ve azınlık haklarına saygı gösteren bir siyasi değişimi sağlaması gerektiğini söyledi.

smdk ile bağı bulunan ‘bazı suriyeli silahlı gruplara’ karşı dikkatli olunması gerektiğini de belirten obama, ülkesinin şam rejmine karşı mücadele veren ancak 'aşırı' görüşleri savunan grupları desteklemeyeceklerini ifade etti. 

lavrov: karara şaşırdık

öte yandan rusya, abd’nin smdk’yı suriye halkının 'meşru temsilcisi' olarak tanıma kararına tepki gösterdi. rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, kararın kendilerini şaşırttığını belirterek, washington’ın artık suriyeli muhaliflerin ‘silahlı zaferine umut bağladığını’ kaydetti.

son olarak avrupa birliği (ab), smdk’nın statüsünü yükseltme kararı almış ve grubu suriye halkının 'meşru temsilcileri’ olarak kabul etmişti.

'suriye'nin dostları' fas'ta toplanıyor

bu arada, ‘suriye’nin dostları’ grubunun dördüncü toplantısı fas'ın marakeş kentinde başlıyor.

100’den fazla hükümetin temsilcilerinin katılmalarının beklendiği toplantıda türkiye'yi, dışişleri bakanı ahmet davutoğlu temsil edecek. 

toplantıya katılan tüm ülkelerin ‘tam tanıma kararını’ smdk’ya iletmesi bekleniyor.

daha önce sırasıyla körfez ülkeleri, fransa, türkiye ve ingiltere smdk'yı suriye halkının 'meşru temsilcisi' olarak resmen tanıdıklarını açıklamıştı.

'yenilgi işareti'

fas'taki toplantı ise silahlı muhaliflerin suriye ordusuna karşı önemli zaferler elde ettiği bir dönemde yapılıyor. muhaliflerin önemli isimlerinden eski suriye başbakanı riyad seyf, çatışma bölgelerindeki gelişmelerin, esed yönetiminin 'muhtemel yenilgisine işaret ettiğini' söyledi.

suriye'de, mart 2011'de demokratik reform talebiyle düzenlenen gösterilerle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.

muhaliflerin oluşturduğu londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede son 21 ayda 40 binden fazla kişi öldü

'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi ise en az sekiz bin güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü ve 'silahlı isyancılar temizleninceye dek' askeri operasyonların süreceğini belirtiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;