İşgal sonrası Afganistan

ABD, Taliban liderini vurdu

Pentagon, Afganistan-Pakistan sınırında Taliban lideri Molla Ahtar Muhammed Mansur'un bulunduğu noktaya hava saldırısı düzenledi. AFP'ye konuşan Taliban kaynakları Mansur'un saldırıda öldüğünü doğruladı.

abd savunma bakanlığı (pentagon), afganistan-pakistan sınır bölgesinde taliban lideri molla ahtar muhammed mansur'un bulunduğu noktaya hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. pakistan, hava saldırısına tepki gösterdi.

pentagon sözcüsü peter cook, yazılı açıklamasında, abd güçlerinin afganistan-pakistan sınırının ücra bölgesinde taliban lideri mansur'a yönelik hava saldırısı düzenlediğini ancak mansur'un akıbetini henüz doğrulayamadıklarını söyledi. buna karşın reuters'a bilgi veren iki üst düzey bakanlık yetkilisi, mansur'un öldüğünü ifade etti. 

afp de afganistan'daki taliban kaynaklarının mansur'un öldüğünü doğruladığını açıkladı. 

barışa engel

taliban lideri mansur'un başkent kabil'in yanı sıra afganistan genelinde birçok saldırının planlanmasında rol aldığı ve afgan halkına, güvenlik kuvvetlerine ve uluslararası koalisyon ortaklarına tehdit oluşturduğu kaydedilen açıklamada, "mansur, taliban liderlerinin, çatışmaların sona erdirilmesini sağlayacak barış görüşmelerinde afgan hükümetiyle yer almasını yasaklayarak afganistan hükümeti ile taliban arasında barışa ve uzlaşıya engel teşkil ediyordu." denildi.

pakistan tepkili

pakistan yönetiminden operasyona tepki geldi. pakistan dışişleri bakanlığı, "abd'nin taliban lideri molla mansur'u pakistan topraklarında vurması egemenliğimizin ihlâlidir" açıklamasını yaptı.

bakanlık, abd'nin pakistan topraklarındaki operasyon öncesi pakistan başbakanı navaz şerif'i uyarmadığını belirtti.

pakistanlı yetkililer, kimlik tespiti çalışmalarının sürdüğünü fakat ölenlerden birinin veli muhammed ismiyle pakistan pasaportuna sahip olduğunu ve iran'dan yeni geldiğini açıkladı.

'sonuçları değerlendiriyoruz'

açıklamada, taliban'ın, eski lideri molla ömer'in ölümünden ve mansur'un liderliği üstlenmesinden bu yana on binlerce afgan sivil ve güvenlik gücünün ölümünden sorumlu olduğu ifade edildi.

molla mansur'un saldırı esnasında öldüğüne dair bilginin paylaşılmadığı açıklamada, "saldırının sonuçlarını hala değerlendiriyoruz." ifadesine yer verildi.

afganistan da teyit etti

afganistan devlet başkanlığı, ülkedeki abd güçlerinin insansız hava aracıyla (iha) taliban lideri molla ahtar muhammed mansur’u hedef alan hava saldırısını teyit etti.

devlet başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, afganistan’daki abd güçlerinin mansur’un hedef alınması için iha ile saldırı düzenlediği belirtildi.

afgan hükümetinin saldırıyla ilgili ayrıntıları topladığı ve bunları daha sonra yayınlanacağı ifade edilen açıklama şöyle: 

“bu saldırı teröristlerin hiçbir yerde güvende olmadığını gösteriyor. molla mansur’un öldürülmesi durumunda, savaşa son vermek ve kendi ülkelerinde yaşamak isteyen taliban grupları için yeni bir fırsat ortaya çıkmıştır. bu gruplar şiddeti bırakarak barış sürecine katılabilir.

afgan hükümeti, taliban gruplarına bu fırsatı kullanarak barışa katılıp güvenli bir yaşama sahip olmaları tavsiyesinde bulunuyor. aynı zamanda afgan güvenlik güçleri kendi ülkelerini savunmak ve yabancı çıkarlara hizmet eden gruplarla mücadele etmek için hazır durumdadır.”

taliban'dan konuya ilişkin henüz bir açıklama gelmedi ancak mansur'a yakın iki isim onun ölmediğini söyledi.

kaynak: aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;