IŞİD

ABD: Türkiye'den İncirlik'i istiyoruz

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin İncirlik Üssü’nü ABD’ye açmasını istedi. Hagel, Türkiye'nin Suriyeli ılımlı muhalif güçlerin eğitimine de yardım edebileceğini söyledi.

Konular: IŞİD, Türkiye, ABD
ABD Savunma Bakanı Hagel, Türkiye'nin güvenli bölge talebi konusunda görüş alışverişine açık olduklarını açıkladı. [Fotoğraf-AFP-Arşiv]

güney amerika’ya 6 günlük seyahate çıkan hagel uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, türkiye’nin işid’le mücadeleye verebileceği en büyük desteğin abd’nin operasyonlarda incirlik üssü’nü kullanmasına izin vermek olacağını söyledi. hagel, türkiye’den izin çıkması halinde abd’nin suriye’ye en yakın nato üssü olan incirlik’e çeşitli uçakları konuşlandıracağını ifade etti. abd savunma bakanı, türkiye’nin işid’le mücadele için askeri kapasitesinin bulunduğunu ve bunun çok ‘değerli’ olduğunu da vurguladı. 

güvenli bölge 'aktif bir şekilde değerlendirilmiyor'

savunma bakanı, türkiye’nin ılımlı suriyeli muhalife eğitim ve teçhizat verilmesi konusunda da yardım etmesini istedi. bu talepleri türk yetkililerle bu hafta içinde görüştüklerini belirten hagel, ankara’nın suriye içinde güvenli bölge talebinin ‘aktif bir şekilde' değerlendirilmese de amerikan yetkililerin bu konuda görüş alışverişine açık olduklarını söyledi. hagel daha önce tampon ya da güvenli bölgenin washingon'ın planlamaları arasında yer almadığını açıklamıştı. 

abd'den güvenli bölge için farklı açıklamalar

türkiye, suriye içinde güvenli bölge talep ederken bu hafta abd’den bu konuda birbiriyle çelişen açıklamalar geldi. pentagon sözcüsü john kirby bunun gündemlerinde olmadığını açıkladı. ancak dışişleri bakanı john kerry ise ‘tampon bölge’ fikrinin incelenmeye değer olduğunu söylemişti. 

kaynak: ap

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;