IŞİD

ABD ve İran'dan Maliki'ye destek

Washington yönetimi IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak'taki krizden endişe duyduğunu, Bağdat ve Erbil'le birlikte hareket edileceğini açıkladı. Tahran da Irak hükümetine destek çağrısı yaptı.

Konular: Ortadoğu, Irak, ABD
Irak Şam İslam Devleti, Musul'u ele geçirdikten sonra Selahaddin kentine ilerleyişini sürdürüyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

abd dışişleri bakanlığı, musul'un irak şam islam devleti'nin eline geçmesini 'son derece ciddi bir durum' olarak niteledi.

bakanlık sözcüsü jen psaki imzasıyla yapılan açıklamada, hem washington hem de bağdat'taki yetkililerin ülkedeki sorunun çözülmesi için irak hükümetinin yanı sıra kürt bölgesel yönetimi ile de koordineli biçimde çalıştığı belirtildi.

bölgedeki insani duruma değinen psaki, irak kürdistan bölgesel yönetimi'nin bölgedeki insani krizle ilgili çalışmalarından övgüyle söz etti. işid ile irak ordusu arasındaki çatışmalardan dolayı binlerce musullu erbil ve duhak'a göç etmek zorunda kalmıştı.

psaki, "işid sadece irak değil, tüm bölge için bir tehdittir. her geçen gün büyüyen kriz irak'ta farklı aktörlerin birlikte çalışmasına ve bu ortak düşmana karşı mücadele etme zorunluluğunu prtaya koyuyor" açıklamasında bulundu.

iran da destek verdi

irak'ta işid'in eylemlerini kınayan tahran yönetimi 'terörizm' ile mücadelesinde bağdat yönetiminin yanında olduğu mesajını iletti.

dışişleri bakanlığı sözcüsü marzieh afham, irak'taki mevcut durumdan endişe duyduklarını ve yakın zamanda irak'ta güvenlik ve barışın tesis edilmesini umduklarını söyledi.

afham ayrıca, dünya ülkelerine 'terörizm' ile savaşında irak hükümetinin yanında olmaları çağrısında bulundu.

bm'den kınama

bm genel sekreteri ban ki-moon, irak'ta gerçekleştirilen 'terörist saldırılar'ı kınayarak, musul'daki gelişmeler nedeniyle büyük endişe duyduğunu belirtti.

bm genel sekreter sözcüsü stephane dujarric, irak şam islam devleti'nin (işid) musul'da kontrolü ele geçirmesinin ardından yaşanan gelişmelere ilişkin, genel sekreter'in anbar, bağdat, diyala, ninova ve selahaddin bölgelerinde düzenlediği saldırıları kınadığını, irak hükümeti ve hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini sunduğunu söyledi.

musul'da güvenlik koşullarının ciddi bir şekilde kötüleşmesinden ve binlerce sivilin göç etmek zorunda kalmasından ban'ın büyük endişe duyduğunu aktaran dujarric, genel sekreter'in irak'taki tüm siyasi liderlere ülkenin karşı karşıya olduğu tehditlere karşı birlik olma çağrısı yaptığını vurguladı.

ban'ın ninova'da güvenliğin yeniden sağlanması ve insani yardım ulaştırılması için irak hükümeti ve bölgesel kürt yönetimine iş birliğine gitme talebinde bulunduğunu ifade eden dujarric, bm irak misyonu'nun (unami) buna destek vermeye hazır olduğunu söyledi

'yaptırımı uygulayın' çağrısı

dujarric, işid'e karşı bm güvenlik konseyi'nin aldığı varlık dondurma, silah ambargosu ve yöneticilerine seyahat yasağı yaptırımlarını da hatırlatarak, genel sekreter ban'ın tüm bm üyesi ülkelerden bu yaptırımları uygulamalarını istediğini söyledi.

musul kentinde cuma günü başlayan ve aralıksız devam eden çatışmaların şiddetlenmesi ve özellikle stratejik bölgelerin işid'in eline geçmesi nedeniyle halk bölgeyi terk etmeye başlamıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;