ABD

ABD'de Bin Ladin tartışması

Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Hersh, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesi konusunda kamuoyuna art arda yalan söylendiğini ileri sürdü. Beyaz Saray ve Pentagon haberi yalanladı.

Konular: Ortadoğu, Pakistan, ABD

pulitzer ödüllü amerikalı gazeteci seymour hersh, london review of books’un internet sitesinde yayımlanan makalesinde, bin ladin’in 2011 yılında öldürüldüğü sırada firari olmadığını, 2006 yılından beri pakistan istihbarat servisi tarafından esir tutulduğunu yazdı. hersh, pakistan istihbaratından bir yetkilinin 25 milyon dolar karşılığında bin ladin’in yerini abd istihbaratıyla paylaştığını iddia etti.

hersh makalesinde, “beyaz saray halen görevin tamamen amerika’ya ait bir olay olduğunu ve pakistan ordusunun üst düzey generallerinin ve istihbarat servisleri ajansı’nın (isi) operasyona ilişkin önceden bilgilendirilmediğini belirtmeye devam ediyor” ifadesini kullandı.

abd istihbaratından emekli bir kişinin verdiği bilgiye dayanan hersh, bin ladin’in “çatışma sırasında öldürüldüğü” bilgisinin de doğru olmadığına, bin ladin’le çatışmaya girilmediğine işaret etti.

[[Fotoğraf-Gallo/Getty]]

bin ladin’in aslında canlı ele geçirilmesinin amaçlandığı açıklamasının da doğru olmadığını yazan hersh, pakistan istihbarat servisi çalışanlarının, operasyon öncesi bin ladin’in bulunduğu bölgeyi terk ettiğini ileri sürdü.

hersh ayrıca beyaz saray kaynaklarının belirttiği gibi bin ladin’in cenazesinin, islami kurallara göre defnedildiği ve denize atıldığı iddialarının doğru olmadığını savundu.

seymour hersh, başından da vurulan bin ladin'in cesedine ait parçaların ceset torbasına koyulduğunu ve afganistan’ın celalabad kentine giden bir helikopterden hindikuş dağlarının üzerinde atıldığını yazdı.

beyaz saray’dan yalanlama

beyaz saray sözcüsü josh earnest, “haberin yanlışlarla dolu ve tamamen yalan olduğunu gözlemleyen sadece obama yönetimi de değil. cia’in eski başkan yardımcısı mike morell da haberdeki her cümlenin yanlış olduğunu söyledi" diye konuştu.

cnn’in analistlerinden peter bergen’in ifadelerine atıfta bulunan earnest, “bergen, ‘haber 10 bin kelime uzunluğunda ama okuduğuma göre haberde doğru olan yeni değil, yeni olanlar da doğru değil’ dedi. bu, haber hakkında neden burada kimsenin ciddi kaygısı olmadığını çok güzel tanımlıyor bence" ifadesini kullandı.

"bu haber büyük oranda uydurma"

abd savunma bakanlığı pentagon sözcüsü steve warren da haberde "çok ciddi yanlışlar" bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“bunun tek taraflı bir eylem olduğuna ve ülkemizdeki tüm kanunlara uygun olarak yapıldığına dair hiçbir şüphe yok. operasyonlara dair kamuoyuna açık kayıtlar ortada. obama, operasyonunun tamamlanmasını takiben 24 saat içinde bunu duyurdu. başkan obama’nın söylediğinin ötesinde bir şey yok. bu haber büyük oranda uydurma.”  

adını ilk kez 1969'da, vietnam'da abd'nin 500 köylüyü öldürdüğü mai lai katliamını haberleştirip amerikan yönetiminin katliamı nasıl örtbas ettiğini ortaya koyarak duyuran hersh, 1970'de amerikan gazeteciliğinin en prestijli ödülü kabul edilen pulitzer'e layık görülmüştü.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;