Amerika

ABD'de idam krizi büyüyor

Bir idam mahkumunun, infazın başlamasından iki saat sonra ölmesi, hukukçuları kullanılan ilaçların içeriğini öğrenmek için harekete geçirdi.

Konular: ABD
Wood'un avukatları, müvekkillerinin bir saat kırk dakika boyunca nefes almaya çalıştığının ve acı çekerek öldüğünün altını çizdi. [Fotoğraf: Reuters]

avrupalı ilaç şirketlerinin, abd’deki cezaevlerine ölüm cezalarının infazında kullanılan ilaçları satmayı bırakmasıyla başlayan kriz arizona'ya sıçradı. infazın başlamasından iki saat sonra ölen joseph r. wood isimli mahkum, hukukçuları kullanılan ilaçlarla ilgili bilgi talebinde bulunmak için harekete geçirdi.

 arizona başsavcılık ofisi, infazın 01:52'de başladığını ve 03:49'da sona erdiğini ifade etti ve kişinin 'acısız bir şekilde ölme hakkının' elinden alındığını vurguladı. 

wood'un avukatları, müvekkillerinin bir saat kırk dakika boyunca nefes almaya çalıştığının ve acı çekerek öldüğünün altını çizdi. 

arizona valisi jan brewer ise, mahkumun doğru tıbbi müdahalelerle acısız bir şekilde öldüğünü ifade etti. vali "bu mahkumun iki kurbanını öldürürken onlara çektirdiği acı ve kurbanların ailelerinin yaşadıkları düşünüldüğünde boş bir kıyaslama" dedi. 

ilk vaka değil

benzer bir kriz, oklahoma eyaletinde nisan ayında gerçekleşmişti. 38 yaşındaki clayton lockett, oklahoma eyalet hapishanesi’nde, üç ilaçtan oluşan karışımın enjekte edilmesinden 10 dakika sonra bilincini kaybetmiş ancak üç dakika sonra acı içinde kıvranmaya, dişlerini kenetlemeye ve kafasını şiddetle sallamaya başlamıştı. 

cezaevi yetkilileri, infazı izlemek için salonda bulunanların olayı görmemesi için perdeleri kapatmıştı. infaz sonlandırılmaya çalışılsa da mahkum, ilaçların enjekte edilmesinden 40 dakika sonra kalp krizinden ölmüştü. lockett’in damarı patladığı için ilaçların beklenen etkiyi yaratmadığı açıklanmıştı. 

ilaç bilgilerini açıklamıyorlar 

avrupalı ilaç şirketlerinin, idam cezasına karşı çıkarak abd’deki cezaevlerine infazlarda kullanılan ilaçları satmayı kabul etmemesinin ardından, bazı eyaletler yeni ilaçlar denemeye başlamıştı.

missouri, teksas ve oklahoma gibi eyaletler söz konusu ilaçların ne olduğunu ve nereden aldıklarını açıklamıyor.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;