ABD

ABD'de İslam karşıtı eylem

Arizona eyaletindeki Phoenix kentinde İslam Cemaati Merkezi önünde toplanan grup İslam karşıtı eylem yaptı. Aralarında silah taşıyanların da bulunduğu grup, Texas'taki Hazreti Muhammed konulu karikatür yarışmasına yönelik saldırıyı gerekçe gösterdi.

Konular: ABD
İslam karşıtı gruba tepki gösterenlerin sayısı kısa sürede arttı. [Fotoğraf: Reuters]

abd’nin arizona eyaletindeki phoenix kentinde bir caminin önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, islam karşıtı protesto gerçekleştirdi. 

aralarında silahlı kişilerin de bulunduğu grup, islam cemaati merkezi önünde toplandı. irak’ta savaşan eski bir abd askerinin düzenlediği protestoda, hazreti muhammed karikatürleri ve islam’a hakaret eden pankartlar açıldı. herhangi bir çatışma yaşanmayan eylemin ardından grup caminin önünden ayrıldı.

‘silahla gelin’

jon ritzheimer adlı asker facebook hesabından bu etkinliğin, “texas eyaletinde hazreti muhammed konulu karikatür yarışmasına yönelik silahlı saldırıya yanıt olduğunu” yazdı.

merkezin, saldırıyı gerçekleştiren kişilerin burada ibadet etmesi nedeniyle seçildiğini söyleyen ritzheimer, müslümanlardan saldırı beklediklerini söyledi; herkese ‘anayasal haklarını kullanarak etkinliğe silahla gelme’ çağrısı yaptı. facebook üzerinde 900’den fazla kişinin katılımını onayladığı etkinliğe önlem olarak çevik kuvvet polisi geniş bir güvenlik kordonu oluşturdu.

‘komşunu sev’

İslam karşıtı eylem yapan gruba tepki gösterenler, 'Komşunu sev' sloganları attı.
[[Fotoğraf: Reuters]]

polis caminin etrafında güvenlik önlemleri aldı. eylemciler islam’a karşı sloganlar atarken, yaklaşık 250 kişilik başka bir grup kısa sürede caminin önünde toplanarak eylemcilere tepki gösterdi. incil’e gönderme yapan grup, “komşunu sev” sloganı attı. taraflar arasında karşılıklı sözlü çatışmalar yaşandı, polis tarafların arasına girdi.

‘islam’ı amerika’dan silmek istiyorlar’

2005 ve 2008 yıllarında irak’ta görev yapan eski asker ritzheimer, amaçlarının “islam’ın rengini belli etmek” olduğunu söyledi.

merkezin başkanı usama şami, camiye ibadet için gelen müslümanlara protestocularla tartışmaya girmeme çağrısı yaptı. şami, “yanlışa yanlışla değil, merhamet, hoşgörü ve iyilikle karşılık vermememiz gerektiğini hatırlamalıyız” dedi.

amerika ve islam ilişkileri konseyi’nin arizona eyalet sorumlusu imran sıddıki, eylemin son zamanda yayılan “islam karşıtlığı salgınının” bir parçası olduğunu söyledi. sıddıki, “yanlış anlamayın, ‘amerika’yı radikal islam’dan temizleyeceğiz’ demiyorlar. ‘amerika’dan islam’ı sileceğiz’ diyorlar” dedi.

islam karşıtı grup

texas'taki yarışmayı düzenleyen kuruluşun başkanı pamela geller, abd genelinde islam karşıtı eylemleriyle tanınıyor. daha önce dünya ticaret merkezi yakınlarında islam merkezi kurulmasını engelleme için kampanya yürüten geller, birçok kentte de toplu taşıma araçlarında islam karşıtı ilanlar yayınlatmıştı.

"amerika'nın islamlaşmasına dur deyin" (sioa) grubunun da başkanlığını yürüten geller, 2013 yılında aşırı sağ bir grubun eylemine katılmak istediği ingiltere'ye alınmamıştı. geller'ın başkanlığını yaptığı iki kurum da "southern poverty law center" adlı sivil özgürlükleri savunan kuruluş tarafından "nefret grubu" olarak nitelendiriliyor.

karikatür krizleri

ocak ayında hazreti muhammed karikatürlerinin yayımlandığı charlie hebdo dergisinin paris’teki binasına saldırı düzenlenmişti. 12 kişinin öldüğü olayı gerçekleştiren şerif ve said kouachi kardeşler, yemen el kaidesi'ne bağlı olduklarını açıklamıştı.

şubat ayında da danimarka’nın başkenti kopenhag'da islam ve ifade özgürlüğü konularını tartışmak üzere yazarlar, sanatçılar ve siyasetçilerin toplandığı bir kafeye silahlı saldırı düzenlenmişti. ardından da bir sinagoga saldırılmıştı. saldırılarda iki kişi hayatını kaybetmiş, beş polis yaralanmıştı.

saldırılara tepki olarak 3 mayıs’ta abd’nin texas eyaletinde hazreti muhammed karikatürü çizim yarışması düzenlenmişti. etkinliğe saldırı girişiminde bulunan iki silahlı saldırgan öldürülmüştü. phoenix müslüman cemaati lideri, saldırganların ikisinin de eyleme hedef olan camide ibadet ettiğini doğrulamıştı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;