Türkiye-ABD ilişkileri

"ABD'de oturup Türkiye'ye karışmayı sürdürüyor"

ABD eski Başkanı George Bush'un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Atlantik Konseyi'nden bir heyetle Türkiye'ye yaptığı ziyaret hakkında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la da görüşen heyetin üyesi Hadley, 15 Temmuz darbe girişimine karşı Amerikan yönetiminin ve halkının tepki vermekte yavaş kaldığını söyledi, Fethullah Gülen için ise, "ABD'de oturup Türkiye'deki işlere karışmayı sürdürüyor" ifadesini kullandı.

[Fotoğraf: AFP / Arşiv]

atlantik konseyi bünyesinde, daha önce amerikan yönetiminde bulunmuş isimlerden oluşan bir heyet iki gün önce ankara'da başta cumhurbaşkanı erdoğan olmak üzere üst düzey isimlerle bir araya geldi. heyet önce istanbul'da tüsiad, dış ekonomik ilişkiler konseyi ve türk amerikan iş konseyi ile ankara'da da erdoğan, başbakan binali yıldırım, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ve enerji bakanı berat albayrak ile görüştü.

hürriyet gazetesinden murat yetkin'e konuşan heyet üyesi stephen hadley, türk-amerikan ilişkileri ile ilgili olarak "ilişkilerin sınavdan geçtiği bir dönemdeyiz ve bu da bir kaç etkene bağlı" dedi ve bu etkenlerin başında 15 temmuz darbe girişimine amerikan yönetiminin geç tepki vermesi, fethullah gülen'in durumu ve pkk'nın suriye kolu pyd'ye verilen amerikan desteğini saydı. 

"birincisi, 15 temmuz darbe girişimi... amerikan yönetiminin ve halkının bu girişimin türk demokrasisine oluşturduğu tehdidi anlamakta ve kayıtsız şartsız tepki vermekte yavaş kaldığını düşünüyorum. bu yanlış oldu. ikincisi, ortada koca bir fethullah gülen konusu var ve abd'de oturup (türkiye'deki) işlere karışmayı sürdürüyor. ve bir de kuzey suriye'de pkk ile bağlantılı pyd'ye destek verme konusu var. türkiye açısından anlaşılabilir sorunlar bunlar."

"bir de karşılıklı yanlış algılardan kaynaklanan sorunlar var" diyen hadley, sözlerini şöyle sürdürdü:

"amerikan tarafında türkiye'nin bakış açısı kaygılarını anlamak konusunda bilgisizlik ve yetersizlik var. türk tarafında da amerikan karşıtlığı ve türkiye'de olan biten çoğu şeyden abd'yi suçlama konusu var. amerikalılar da bu duruma anlam vermekte zorlanıyor. bu iki olgu, ortadaki karmaşayı daha da artırıyor. bu algı sorunlarının giderilmesi için hükümetlerin yanısıra atlantik konseyi olarak bizler de dışarıdan katkı vermeye çalışacağız."

"geri dönülemez noktada değil"

"bu ziyaretimiz türk tarafının kaygılarının doğasını daha derinden anlamamızı sağladı. ilişkilerimizin ciddi bir aşamasındayız, ama izlenimim bunun geri dönülemez, onarılamaz bir noktada olmadığıdır. eğer taraflar bu yönde birlikte çalışırsa, onarılabilir. (abd'deki) yeni yönetimin bu yönde çaba harcayacağına dair umut var. ve sanıyorum bu olursa türkiye'nin de somut karşılık vereceğini düşünüyorum"

"20 ocak yeni bir fırsat"

"abd'de ve türkiye'deki pek çok insan gibi ben de 20 ocak'ın yeni bir fırsat yaratacağına inanıyorum. yeni yönetimin bu fırsatın avantajını değerlendirip türkiye ile ikili sorunları gündeme alması abd'nin orta doğu'daki diplomatik, askeri ve ekonomik mevcudiyetine yeniden eğilmesine ve yeniden ağırlığını koymasına da yarayacaktır. bunu yapabilmemiz hem abd'nin, hem türkiye'nin çıkarlarına olacaktır."

kaynak: hürriyet

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;