IŞİD

ABD'den 'Cihatçı John' açıklaması

ABD, IŞİD'in kalesi Rakka'daki hava operasyonunda hedef alınan, örgütün infaz görüntüleriyle tanınan 'Cihatçı John' lâkaplı İngiliz vatandaşı Muhammed Emwazi'nin akıbetiyle ilgili açıklama yaptı: Mantık çerçevesinde 'Cihatçı John'u öldürdüğümüze eminiz. Doğrulamak zaman alacak.

Konular: Ortadoğu, IŞİD, ABD
IŞİD'in kafa kesme videolarındaki maskeli kişinin İngiliz vatandaşı olduğunun açıklanması, Batı medyasında Müslümanlara dair tartışmaları çoğalttı. [Fotoğraf: EPA]

bağdat'tan video konferans yoluyla gazetecilere açıklamalar yapan abd'nin işid'e karşı irak ve suriye'de yürüttüğü doğal kararlılık operasyonu'nun sözcüsü albay steve warren, "mantık çerçevesinde 'cihatçı john'u öldürdüğümüze eminiz. doğrulamak zaman alacak" dedi.

emwazi'yi istihbarat bilgileri ışığında bir süredir takip ettiklerini ifade eden warren, "şimdi aynı istihbarat imkânlarını öldürülen kişinin 'cihatçı john' olduğunu doğrulamak için kullanıyoruz" dedi.

warren, emwazi'nin öldürülmesinin işid'in örgüte üye kazandırma aracı olduğu için önemli olduğunu söyledi.

abd savunma bakanlığı, suriye’de işid’e karşı gerçekleştirilen hava saldırılarında, 'cihatçı john' olarak bilinen kuveyt doğumlu ingiliz vatandaşı muhammed emwazi’nin hedef alındığını açıklamıştı.

hava saldırıları, işid'in elinde tuttuğu rakka çevresinde gerçekleştirilmiş ve insansız hava araçları kullanılmıştı. pentagon sözcüsü, emwazi'nin öldürülüp öldürülmediğine ilişkin ellerinde kesin bir bilgi olmadığını belirtmişti.

pentagon sözcüsü peter cook, saldırıda kullanılan bir insansız hava aracının, muhammed emvazi’nin de içinde olduğu bir aracı hedef aldığını, saldırının sonuçlarının daha sonra kamuoyuna açıklanacağını söylemişti.

rehineleri kafalarını keserek öldürürken görüldüğü videolarla tanınan 'cihatçı john' lakaplı ingiliz vatandaşı muhammed emwazi, ilk kez geçen yıl ağustos ayında amerikalı gazeteci james foley’in öldürüldüğü videoda görülmüş, ingiliz aksanıyla dikkat çekmişti.

emwazi, daha sonra bir başka amerikalı gazeteci steven sotloff, ingiliz insani yardım görevlisi david haines, ingiliz taksi şoförü alan henning ve amerikalı insani yardım görevlisi abdül-rahman kassig'in infaz videolarında görülmüştü.

1988'de kuveyt'te doğan emwazi, 1994'te ingiltere'ye taşındı ve ailesiyle londra'nın batısında büyüdü. emwazi, 2009'da londra'daki westminister üniversitesi'nin bilgisayar programcılığı bölümünden mezun olduktan sonra iki arkadaşıyla safari turu yapmak için tanzanya'ya gitti. ancak tanzanya'ya girişine izin verilmemesi üzerine hollanda'ya gönderilen emwazi, burada ingiliz istihbarat yetkilileri tarafından eş-şebab'ın bulunduğu somali'ye geçmeye çalışmakla suçlandı ve sorgulandı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;