ABD

ABD'den İdlib açıklaması: Obama'nın politikalarının sonucu

ABD, Esed rejimimnin İdlib'de düzenlediği kimyasal saldırıyla ilgili olarak "Suriye'deki saldırı Obama yönetiminin zayıf politikalarının sonucudur" açıklamasında bulundu. Cumhuriyetçi Senatör John McCain ise, kendisi gibi Cumhuriyetçi olan Trump'ın politikalarını eleştirdi ve "ABD yönetiminin Suriye savaşını sona erdirmeyi öncelikleri arasına almaması ülke tarihinde yeni bir utanç sayfası açmıştır." dedi.

[Fotoğraf: DHA]

beyaz saray, suriye’nin idlib kentindeki kimyasal saldırı üzerine beşar esad’ı suçladı. beyaz saray’dan yapılan açıklamada obama yönetimindeki politikalar işaret edilerek suriye’nin idlib kentindeki sivillerin kimyasal silahla öldürüldüğü saldırı için beyaz saray’dan “uygar dünyanın kınaması gereken bir saldırıdır” açıklaması yapıldı. beyaz saray sözcüsü sean spicer, “beşar esad rejiminin haince yaptığı eylemler, bir önceki yönetimin zayıflığının ve çözüm üretememesinin bir sonucuydu. başkan obama, 2012 yılında kimyasal silah kullanımına karşı ‘kırmızı çizgi’ adımının atıldı ve daha sonra bu konuda hiçbir şey yapılmadı” dedi. spicer’a trump’ın tepkisi sorulduğunda ise “trump yönetimi bu konu hakkında ne yapacağını söylemedi fakat güvenlik konusu bugün görüşülecek” dedi.

sözcü spicer, geçen hafta yaptığı açıklamada “esed konusunda, şu an bulunduğumuz nokta itibarıyla kabul etmek zorunda olduğumuz bir siyasi gerçeklik var” demişti. 

esed rejiminin idlib'in han şeyhun beldesine bu sabah düzenlediği kimyasal saldırıda çoğu çocuk 100'den fazla sivilin öldüğü, 500 kişinin gazdan etkilendiği ifade edilmişti. esed rejimi, son 10 günde 4 defa sivillere yönelik klor gazı içerikli kimyasal silah saldırısı düzenlerken, idlib'in el habit beldesine dün gece düzenlenen klor gazlı saldırıda 20 sivil zehirlenmişti.

"utanç sayfası açmıştır"

cumhuriyetçi senatör john mccain, ise kendisi gibi cumhuriyetçi olan donald trump'ın suriye politikasını eleştirdi.  mccain, cnn televizyonuna yaptığı konuşmada, "beşşar esed ve arkadaşları, ruslar, abd'nin açıklamalarını yakından takip ediyor. eminim ki dışişleri bakanı rex tillerson'un geçtiğimiz günlerde suriye halkına seslenerek kendi geleceklerine kendilerinin karar verecekleri yönünde söylediği sözleri not ettiler." dedi.

"abd'nin artık geri çekilmesi ve rusya'yla yeni bir düzen kurmaya çalışması onları cesaretlendirmiştir." ifadesini kullanan mccain, "abd yönetiminin suriye savaşını sona erdirmeyi öncelikleri arasına almaması ülke tarihinde yeni bir utanç sayfası açmıştır." şeklinde konuştu.

trump'a seslenen mccain, "özgür suriye ordusu'nu destekleyeceğimizi söylemesini istiyorum. esed'i yerinden almak için her şeyi yapacağımızı söylemesini istiyorum." dedi.

esed rejimine ait askeri helikopterlerin idlib'in el habit beldesine klor gazlı saldırı düzenlemesine dikkati çeken mccain, "esed, başkan trump ve dışişleri bakanı tillerson'u test ediyor. bu sınırı bir bedel ödemeden geçmelerine izin veremeyiz." açıklamasında bulundu.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;