İsrail - Filistin sorunu

ABD'den İsrail'e kınama

ABD yönetimi, İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 5 dönüm araziye el koymasını kınadı, “Bu gelişme, İsrail'i en yakın müttefiklerinden bile uzaklaştırır” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Viyana’da devam eden nükleer müzakerelere ilişkin soruları yanıtladı. [Fotoğraf: AFP]

beyaz saray sözcüsü josh earnest, günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, abd'nin, israil'in doğu kudüs'teki bu hassas bölgeye yönelik planlarını ilerlettiğine dair haberlerden "derin endişe duyduğunu" belirtti.

earnest, bu adımın, israil'in dile getirdiği, filistinlilerle bir daimi statü anlaşmasını müzakere etme hedefine aykırı düştüğünü ve bu bölgede ihale ya da inşaatlara girişilmesi halinde bunun "çok rahatsız edici" bir mesaj vereceğini kaydetti.

sözcü earnest, "bu gelişme, sadece uluslararası camiadan kınama almaya yarar, israil'i en yakın müttefiklerinden bile uzaklaştırır, sadece filistinlilerle değil, (israil) başbakan netanyahu'nun ilişkiler inşa etmek istediğini söylediği arap hükümetleriyle de olan atmosferi zehirler. ayrıca israil'in filistinlilerle müzakere edilmiş barışçıl bir çözüme olan nihai bağlılığı konusunda soru işaretleri yaratır" dedi.

doğu kudüs'teki binalara el konulması

abd'nin ayrıca, israilli yahudi yerleşimcilerin doğu kudüs'te filistinlilerin yaşadığı silvan'daki binalara el koymasını kınadığını belirten earnest, bu el koymanın, "tanımı gereği gündemi israilliler ile filistinliler arasındaki gerilimleri kızıştırmak olan bir dernekle bağlantılı bireylerce" yapıldığını belirtti.

earnest, "bu dernek tarafından girişilen provokatif eylemler, gerilimin zaten yüksek olduğu bir zamanda gerginliği sadece daha da artırır. kudüs'ün nihai statüsüne önceden hüküm verilemez ve bu sadece taraflar arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla meşru şekilde belirlenebilir. bu hassas zamanda, tarafları, güveni yeniden oluşturmaya, sükuneti teşvik etmeye ve barış yoluna geri dönmeye yönelik çabalarını ikiye katlamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

earnest, abd başkanı barack obama'nın bugün netanyahu ile beyaz saray'daki görüşmesinde, konuyla ilgili abd'nin kaygılarını gündeme getirdiğini bildirdi.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki de "bu gelişme sadece uluslararası camiadan kınama almaya yarar' derken, 'siz kınıyor musunuz peki?" sorusu üzerine, "evet, (bu gelişmeyi) kınıyoruz" dedi.

kudüs'e yeni yerleşim yerine onay
israil ordu radyosunun haberine göre, kudüs belediyesi kente 2 bin 600 yeni yerleşim birimi yapılmasına onay verdi. 

yeni yerleşim yeri yapma kararının siyasi değil, bürokratik olduğu ve bu konuda daha önce mutabakata varıldığı ileri sürüldü. inşaatın yakında başlamayacağı, yerleşim biriminin yarısının araplar için ayrılacağı ifade edildi.

filistin meclisi'nde hamas üyelerinin oluşturduğu reform ve değişim bloku tarafından yapılan yazılı açıklamada ise yahudi yerleşim yeri yapılması kararının çok tehlikeli olduğu, bunun kudüs'e hakim olmayı, filistinlilerin kentteki nüfusunun artmasını imkansız hale getirmeyi amaçladığı kaydedildi. açıklamada, kararın abd'de bulunan israil başbakanı binyamin netanyahu ve abd başkanı barack obama görüşmesiyle eşzamanlı geldiği bildirildi.

yahudi yerleşim yeri sorunu, filistin ve israil barış müzakerelerinin başarıya ulaşmasının önündeki en büyük sorunlar arasında yer alıyor. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;