Mısır'da darbe dönemi

ABD'den Mısır'a askeri yardım

Washington yönetimi, Mısır’a yönelik askıya alınan askeri yardımların bir kısmının Kongre’nin onayından sonra serbest bırakılacağını açıkladı.

Konular: Ortadoğu, Mısır, ABD
Darbe karşıtları tarafından düzenlenen gösterilere Mısır polisi sert müdahale ediyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, abd’nin mısır’a yönelik askıya aldığı askeri yardımların bir kısmını serbest bırakma kararına ilişkin bir soruyu yazılı olarak cevaplandırdı.

abd’nin 2014 yılı mali bütçesinde mısır’a yönelik ikili dış yardımların yaklaşık 1.5 milyar dolar olarak belirlendiğini hatırlatan psaki, bunun içinde 1.3 milyar dolarlık dış askeri yardım, 200 milyon dolarlık ekonomik destek yardımı ve yaklaşık 7 milyon dolarlık güvenlik yardım programlarının da bulunduğunu kaydetti.

psaki, dış askeri yardımların 650 milyon dolarlık kısmının, kongre’nin bilgilendirilmesi ve onayından sonra serbest bırakılacağını söyledi.

çarşamba günü, abd başkanı barack obama’nın, mısır’ın sina yarımadası'nda terörle mücadelesini desteklemek için 10 apaçi helikopterini mısır'a göndermeye karar verdiği açıklamıştı.

abd dışişleri bakanı kerry ise mısır’ın, abd ile stratejik ilişkisini sürdürdüğüne ve mısır-israil barış anlaşması altındaki yükümlülüklerine devam ettiğine yönelik kongre’ye bildirimde bulunacağını söylemişti. 

abd, yardımları askıya alma kararına gerekçe olarak protestoculara uygulanan şiddeti göstermiş ancak mursi'nin görevden alınması 'darbe' olarak nitelendirmemişti. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;