Mısır'da darbe dönemi

ABD'den Mısır'a ceza tepkisi

Mısır'da 2011'deki devrim sürecinde etkin rol oynayan 6 Nisan Hareketi'nin kurucuları hakkında verilen 3 yıl hapis cezası onandı. ABD, cezalardan 'derin rahatsızlık' duyduğunu açıkladı.

Konular: Ortadoğu, Mısır, ABD
Mısır'da 6 Nisan Hareketi üyeleri, hapis cezalarını Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protesto etti. [AA]

kahire'deki polis enstitüsü'nde görülen ‘hapis kararına yönelik itiraz davası’ istinaf mahkemesi tarafından reddedildi. buna göre, hareketin kurucu isimleri ahmed mahir, ahmed duma ve muhammed adil'in 3 yıl hapse mahkum edilmesini öngören karar onandı.

kararın okunması sırasında, sanıkların kafesin ardından "askeri rejim yıkılsın", "sisi cumhurbaşkanlığını rüyanda bile göremezsin" şeklinde sloganlar atıldığı kaydedildi. sanıkları savunma heyetinin, temyiz yolu açık olan kararı bir üst mahkemeye taşıyabileceği ancak kabul edilme ihtimalinin düşük olduğu belirtildi.

‘cumhurbaşkanlığı sarayı önünde protesto’

ahmed duma, ahmed mahir ve muhammed adil hakkında verilen 3 yıl hapis cezasının onanması cumhurbaşkanlığı sarayı önünde protesto edildi.

duma'nın eşi nurhan hafzi ve destekçileri, cumhurbaşkanlığı sarayı'nın önünde bir araya gelerek kararı protesto etti. "ahmed duma, ahmed mahir ve muhammed adil'e özgürlük" ve "gösteri yasasına hayır" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, 3 aktivistin serbest bırakılması için cumhurbaşkanı adli mansur'a çağrıda bulundu.

cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin 3 temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasından bu yana cumhurbaşkanlığı sarayı önünde gösteriler yasaklanmıştı. bu gösteriyle yasak ilk defa delinmiş oldu.

‘abd’den tepki’

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, mısır'da 2011'deki devrim sürecinde etkin rol oynayan 6 nisan hareketi'nin kurucuları ahmed mahir, ahmed duma ve muhammed adil hakkında verilen 3 yıl hapis cezasının onanmasından "derin rahatsızlık" duyduklarını bildirdi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, "Türkiye ile aktif diyalog içerisinde olmaya devam ediyoruz" dedi.
[[Fotoğraf: AFP]]

psaki; mahir, duma ve adil’i “barışçıl demokrasi yanlısı aktivistler” şeklinde tanımlayarak, abd’nin bu kişilere verilen 3 yıllık hapis cezası kararından duyduğu derin rahatsızlığı dile getirdi.

mahir, duma ve adil’in mahkumiyetinin devamının, mısır hükümetinin geçiş dönemi ve açık seçim sürecine yönelik taahhütleriyle uyuşmadığına dikkati çeken psaki, mısır hükümetine, anayasal yetkisini kullanarak, “bu aşırı nitelikteki hapis cezasını hafifletmesi” çağrısında bulundu. 

cumhurbaşkanı hüsnü mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan 25 ocak 2011 devriminin gerçekleşmesinde etkin rol oynayan 6 nisan hareketi'nin kurucularından mahir, duma ve  adil hakkında, 30 kasım'da başkent kahire'de bir mahkeme önünde düzenlenen gösterilerin ardından, güvenlik güçlerine saldırı ve gösteri kanununu ihlâl suçlamasıyla yakalama kararı çıkarılmıştı.

mısır mahkemesi, 2013 aralık ayında hüsnü mübarek rejimini sona erdiren 25 ocak devriminin önde gelen oluşumlarından 6 nisan hareketi'nin kurucuları mahir, duma ve adil'i  3 yıl hapis ve 7 bin dolar para cezasına çarptırmıştı.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;