Mısır Seçimleri

ABD'den Mısır'a uyarı

Washington, cumhurbaşkanlığı yarışının sonucunu bekleyen ülkede askeri yönetimin sözünü tutup, yönetimi sivillere devretmesini istedi.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

'Stratejik ortak'

ABD kaygılı

İki taraf da iddialı

Mısır'da seçim sonrası oy sayımı sürerken, iki aday da yarışın galibi oldukları görüşünde. [Reuters]

abd yönetimi, mısır'da iktidarı elinde tutan yüksek askeri konsey'den (yak), yönetimi hızla sivillere devretmesini istedi.

ülkede kritik cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kesin sonuçları beklenirken, abd dışişleri bakanlığı ve pentagon, iktidarı elinde tutma konusunda hala ısrarlı davranan askeri yönetimi uyardı. abd, mısır yönetimine yaptığı milyarlarca dolarlık sivil ve askeri yardımı gözden geçirebilir.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü victoria nuland, mısır'da ordunun gücü elinde tutma noktasındaki ısrarından endişe duyduklarını belirterek, ''bizim görmek istediğimiz, demokratik yollarla seçilmiş bir cumhurbaşkanı, demokratik yollarla seçilmiş bir meclis ve mısır halkının isteklerini yansıtan ve gücü olabildiğince hızlı biçimde sivillere tamamen devreden bir anayasa'' dedi.

'derin kaygı duyuyoruz'

abd savunma bakanlığı sözcüsü george little da, mısır'da anayasaya getirilen yeni düzenlemelere dair derin kaygı duyduklarını belirtti.

mısır'da askerlerin yönetimdeki gücü, abd için bir ikilemin doğmasına sebep oluyor. zira obama yönetimi, eski cumhurbaşkanı hüsnü mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan sivil devrime açık destek verirken, mısır ordusunu bölgedeki stratejik bir güvenlik ortağı olarak görüyor. washington'da bazı kesimler ise askeri yönetimin güçlü islamcı grup müslüman kardeşler'le ilgili endişelerine hak veriyor.

yak, pazartesi günü yaptığı açıklamada bir kez daha haziran sonunda iktidarı sivillere bırakma niyetinde olduğunu bildirmişti. 

yasama ve bütçe orduda

ancak mısır anayasa mahkemesi'nin geçtiğimiz hafta parlamentonun alt kanadı olan halk meclisi'ni feshetme yönündeki kararının ardından askeri yönetim, yeni meclis seçilene kadar yasama ve bütçe faaliyetlerini yürüteceğini duyurdu.

askeri yönetim göreve gelecek yeni cumhurbaşkanının, 'başkomutan' sıfatıyla sahip olduğu yetkileri dahi kısıtlıyor. yak'ın yayımladığı karara göre, cumhurbaşkanı yalnızca 'konsey'in onayıyla' savaş ilan edebiliyor.

konsey'in danışma kurulu başkanı semih aşur al jazeera'ya yaptığı açıklamada, seçilecek cumhurbaşkanının görevinin çok uzun sürmeyebileceğini ve yeni anayasanın belirlenmesiyle tekrar seçime gidilebileceğini vurguladı.

bu arada mısır'da pazar günü tamamlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu sonrası oy sayımı sürerken, iki aday da yarışın galibi oldukları görüşünde. ilk sonuçlar sonrası müslüman kardeşler'in adayı muhammed mursi yüzde 52 oyla zaferini ilan etse de, rakibi ahmed şefik önde olduğunu söyledi.

taraflar zaferden emin

pazartesi sabahı lideri olduğu ve müslüman kardeşler'in öncülüğünde kurulan hürriyet ve adalet partisi'nin (hap) genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen mursi'nin kampanya ekibi, şefik'e bir milyon oy fark attıklarını açıkladı. ancak devrik lider hüsnü mübarek'in son başbakanı olan şefik'in ekibinden yanıt gecikmedi.

şefik'in seçim bürosu başkanı muhammed bereke, halen 3 binden fazla sandıkta oyların sayılmadığını, bağımsız adayın yüzde 51 veya yüzde 53'lük bir oranla yarışı kazanacağını savundu. mursi'nin zafer ilan etmesi tepkiyle karşılayan bereke, "mısır halkı cumhurbaşkanlığı makamının bir gecede ele geçirilmesini kabul etmeyecektir" dedi

bu iddiaları yanıtlayan mursi'nin seçim bürosu başkanı ahmed rüştü ise sosyal paylaşım sitesi twitter'da yaptığı açıklamada, ''önümde 13 bin oy merkezinden alınan sonuçlar var. seçim sonuçlarını 50'den fazla bilgisayarla yakından takip ediyoruz'' diye konuştu.

tartışmalar resmi sonuçların perşembe günü açıklanmasına kadar devam edeceğe benziyor. ancak yarışı kazandığın öne süren mursi, yaptığı teşekkür konuşmasında öncelikle devrimde 'şehit olanların' ailerine seslenip, 'kanunlar çerçevesinde' bu kişilerin haklarını tesis etme sözü verdi.

mursi ayrıca mısır'ın kıpti hıristiyanlarına da güvence vermeye çalıştı ve ülkede herkesin 'ailesinin' ferdi olacağını söyledi. 'intikam peşinde olmadığını' vurgulayan mursi, tüm mısırlılar için çalışacağını vurguladı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;