IŞİD

ABD'den muhaliflere IŞİD önerisi

Al Jazeera’ye konuşan Suriye muhalefetinden kaynaklara göre ABD, muhaliflerden IŞİD’in ortadan kaldırılması için uluslararası topluma çağrı yapmalarını istedi. SMDK'nın yeni başkanı Amerika'ya gidiyor.

Konular: Ortadoğu
SMDK'nın önceki Başkanı Ahmed Carba Mayıs ayında Amerika'yı ziyaret etmişti. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

kaynaklar suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu (smdk)’nun bu çağrıyı cumartesi günü, istanbul’da yapacağını belirtti.

smdk üyesi halid hoca, al jazeera'ye smdk yeni başkanı hadi bahra’nın kısa bir süre içinde amerika’ya gideceğini söyledi. bahra, amerikalı yetkililerle görüşmelerinde işid’e karşı hava saldırıları ve askeri yardım talebinde bulunacak.

halid hoca ‘smdk uluslararası camiadan işid'in mevzilerini havadan bombalama talebinde bulunuyor. işid'e hava saldırıları gerçekleşirse biz onları yenebiliriz’ ifadelerini kullandı.

bu adım, bm güvenlik konseyi işid ve nusra cephesi’nin finansmanını kesme kararı almasının ardından geldi. bm kararına göre, işid'e maddi destek veren ve vatandaşlarının örgüte üye olmasına izin veren ülkelere ekonomik yaptırımlar geliyor.

smdk: önemli adım

suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu (smdk)’nın bm temsilcisi necib gadban, bm güvenlik kurulu’nun aldığı işid ve nusra cephesi kararının ortadoğu’da şiddetle mücadele açısından önemli olduğunu söyledi.

necib gadban, kararın bir ilk adım ve örgütlerin ortaya çıkardığı tehdit ile ilgili uluslararası geniş bir yönteme ihtiyaç duyulduğunun bir göstergesi olduğunu ifade etti.

gadban, iki örgütün sebep olduğu tehdidin ortadan kaldırılmasının, uzun vadede irak ve suriye’de radikallerin yenilgiye uğratılmasıyla mümkün olabileceğini de sözlerine ekledi.

smdk’nın bm temsilcisi, zayıflatılması ve tehdidinin ortadan kaldırılması için işid mevzilerine hava saldırıları düzenlenmesi çağrısı yaptı. 

yaptırımlar bm sözleşmesinin 7. bendi uyarınca getiriliyor. abd istihbaratına göre, işid irak'ta kontrolünü ele geçirdiği rafinerilerden çıkarılan petrolü yerel alıcılara ve kaçakçılara satıyor. bmgk, işid ve nusra cephesi ile yapılacak her türlü alışverişi de yasakladı. bmgk uzmanları tarafından 7. madde uyarınca, el kaide bağlantılı tüm grupların aktiviteleri takip ediliyor.

bmgk, bu konudaki kararlılığının göstergesi olarak, uluslararası seyahat yasağı, mal varlıklarının dondurulması ve silah ambargosu gibi yaptırımların uygulanacağı bazı el kaide liderlerinin de isimlerini yayınladı. ismi yayınlanan altı kişi arasında işid sözcüsü ebu muhammed adnani de var.

ismi açıklanan diğer kişiler, nusra cephesi ile bağları bulunan çeşitli kökenlerden beş kişi: cezayirli said arif, suudi arabistanlı zafer dabidi ve abdul muhsin çarik, kuveytli  hamad ali ve fehd ecmi.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;