IŞİD

ABD'den Suriye'ye 'özel kuvvet'

ABD ordusunda özel kuvvetlere mensup 50'ye yakın asker, IŞİD'le mücadeleye destek için danışman olarak Suriye'nin kuzeyine gönderiliyor. ABD, IŞİD'e yönelik hava saldırılarına katılmak üzere İncirlik'e A-10 ve F-15 savaş uçakları konuşlandırma kararı da aldı.

abd başkanı barack obama, işid'le mücadeleyi yoğunlaştırmak için bir dizi karara imza attı. obama'nın onayladığı karara göre, abd’nin özel harekât birliğine ait 50'ye yakın askeri danışman işid ile savaşan gruplara yardım etmek ve onları eğitmek üzere suriye’nin kuzeyine gönderilecek. abd’nin şu anda irak’ta iraklı güvenlik güçlerini eğitmek ve abd’nin tesislerini korumak için yaklaşık 3300 askeri bulunuyor. ancak washington yönetimi dört yıldır iç savaşın sürdüğü suriye'ye ilk kez asker gönderiyor. obama yönetimi ayrıca işid'e yönelik hava saldırılarına katılmak üzere incirik hava üssü'ne a-10 ve f-15 uçakları konuşlandırılması kararını da onayladı. 

beyaz saray sözcüsü josh earnest günlük basın brifinginde, obama yönetiminin suriye'ye özel birlik gönderme kararına ilişkin soruları yanıtladı. suriye'nin kuzeyinde sayıları 50'den az olacak özel birlik konuşlandırılacağını belirten earnest, operasyonel güvenlik nedeniyle birliğin ne zaman gideceğine, tam olarak nerede bulunacağına ve ne kadar süreyle suriye'de kalacağına ilişkin herhangi bir bilgi paylaşamayacağını dile getirdi.

bu adımın, abd yönetiminin işid'e yönelik stratejisinde değişiklik olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan earnest, "suriye'deki stratejimiz değişmedi. bu, başkan (barack) obama'nın bir yılı aşkın süre önce duyurduğu stratejinin kuvvetlendirilmesidir. başkan'ın aldığı bu karar, daeş'e karşı ilerleme sağlayan güçlere desteğimizi daha da artırmak için" diye konuştu.

earnest az sayıdaki birliğin gidişinin suriye'de sahadaki durumda değişikliğe neden olmayacağını söyledi. birliğin, alandaki "oyunun kurallarını değiştireceğini sanmadığını" ifade eden ernest, ancak amerikan birliğinin işid ve aşırılık yanlısı gruplarla savaşan yerel güçlerin kapasitesini artırma etkisi göstereceğini kaydetti.

earnest, "özel harekât birliğine bağlı bu birim suriye'de olacak ve ılımlı muhalif güçlere eğitim, danışmanlık ve yardım desteğinde bulunacak. bu birimin muharebe misyonu bulunmuyor" açıklamasını yaptı.

birliğin suriye'de ciddi güvenlik riskiyle karşı karşıya bulunacağını bildiklerine dikkati çeken earnest, ekibin kendilerini korumak için gerekli teçhizatla donatılacağını vurguladı.

washington, suriye'nin komşuları lübnan ve ürdün'deki işid yapılanmaları ve liderliklerinin hedef alınması için bu ülkelerle askeri işbirliğini geliştirme kararı da aldı. 

obama'nın yeni işid'le mücadele stratejisinde kuzey irak'taki kürt yönetimi'nin başkenti erbil'e de özel kuvvetlere mensup takviye danışmanların gönderilmesi de var. takviye gücü, mayıs ayında işid'in eline geçen ramadi kentinin geri alınması için planlanan operasyonlara destek verecek. 

abd kongresi'nin silahlı kuvvetler komitesi başkanı mac thornberry ise suriye'ye asker gönderme kararı için "çok geç kalınmış bir karar" değerlendirmesini yaptı.  

kaynak: reuters, afp 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;