Bilim-Teknoloji

AB'de 'roaming' 2017'de kalkıyor

15 Haziran 2017 tarihinden itibaren Birlik içinde seyahat edenler cep telefonlarıyla konuştuklarında, mesajlaştıklarında veya veri hizmetlerini kullandıklarında roaming ücreti ödemeyecek. Peki AB'de mevcut veri ücretleri ne kadar?

Konular: Bilim-Teknoloji

daha avantajlı tarifelere sahip ülkelerden abonelik alarak roaminglerin kaldırılmasından kazanç elde etmek isteyenlerin artan tarifelerle caydırılacağı düzenlemeyle suistimallerin önlenmesi hedefleniyor.

ab roaming düzenlemesiyle eş zamanlı olarak "ağ tarafsızlığı" uygulamasını da başlatmayı planlıyor. bu sayede online içerik, uygulamalar ve hizmetlere erişimin kısıtlanması ya da engellenmesi yasaklanacak. servis sağlayıcıları tüm internet trafiğine eşit muamele yapmaya zorlanacak. her iki düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için avrupa parlamentosu ve üye ülkelerce onaylanması gerekiyor.

roaming nedir?

bir ülkeye ait telefon hattı ile başka bir ülkeden hizmet alındığında 'roaming' adı verilen ücret ödemek gerekiyor. roaming ücreti gsm operatörlerinin yaptığı ikili anlaşmalarla belirleniyor. genelde yüksek olan roaming ücretlerinden dolayı birçok operatör yurtdışında kullanılmak üzere hazır dakika paketleri satıyor. roaming'de sadece konuşma değil internet de ayrıca ücretlendiriliyor. internet yani data paketlerinin ücretlendirilmesi ise konuşma paketlerine göre çok daha yüksek faturaların gelmesine sebep olabiliyor.  bu yüzden birçok kullanıcı yurtdışında data kullanımını kapatıyor.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;