Avrupa

AB'de seyahat tedbirleri artabilir

Fransa'daki saldırılar üzerine Paris'te toplanan AB içişleri bakanları ile ABD Adalet Bakanı ortak yolcu veritabanı oluşturulması ve bazı yolcular üzerinde daha sıkı kontrol yapılması konusunda uzlaştı.

Konular: Fransa, Avrupa
Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve, AB ülkelerinin 'olası cihatçı saldırıları engellemek için işbirliğini kuvvetlendireceklerini' söyledi. [Fotoğraf: Reuters]

paris'te birlik mesajının verilmek istendiği yürüyüş öncesinde fransa içişleri bakanı bernard cazeneuve ev sahipliğinde düzenlenen acil güvenlik toplantısında avrupa birliği (ab) sınırları içerisinde 'tehlike oluşturabilecek' kişilerin takibi için gerekli adımlar tartışıldı.

toplantıya katılanlar arasında almanya içişleri bakanı thomas de maiziere, ingiltere içişleri bakanı theresa may, ispanya içişleri bakanı jorge fernandez diaz ve abd adalet bakanı eric holder da vardı.

toplantının ardından konuşan cazeneuve, ab yasalarının 'terörle' mücadele için yeterli olmadığını söyledi, bakanların 'olası cihatçı saldırıları engellemek için işbirliğini kuvvetlendirme konusunda' anlaştıklarını söyledi.

cazeneuve, "objektif kriterler temelinde ve temel özgürlüklere saygı çerçevesinde, sınır ötesi seyahatleri etkilemeden belirli yolcular üzerinde daha iyi bir kontrol uygulamamız gerektiği konusunda hepimiz hemfikiriz" dedi.

ab üyesi ülkeler arasında yolcular hakkında bilgilerin paylaşılması için 'avrupalı yolcu isim kaydı' veritabanını oluşturmada acil ilerleme kaydetmeleri gerektiğini de vurgulayan fransız bakan, "terörist yetiştiren yerlere giden veya oralardan dönenleri takip edebilmek için böyle bir veritabanının gerekliliğine hepimiz inanıyoruz" dedi.

internet şirketleriyle işbirliği

bakan cazeneuve, güvenlik alanındaki çalışmalar kapsamında internet şirketleriyle de daha yakından çalışacaklarını belirtti.

özgür ifade için internetin alan sunması gerektiğini savunan cazeneuve, avrupa'nın da nefret söylemleri, antisemitik mesajların yayılması ve gençlerin şiddet olayları için toplanması gibi konularda internetin kötüye kullanımına karşı mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

cazeneuve, "terörü savunan veya şiddet ve nefret çağrısında bulunan tüm içeriklerin raporlandığı garantisi için, hatta mümkünse silinmesi için internet şirketleriyle daha yakından çalışmalıyız" şeklinde konuştu.

cazeneuve, daha geniş çalışmaları konuşmak için ab içişleri ve adalet bakanlarının yakında tekrar biraraya gelmeyi planladıklarını da belirtti.  ab kaynakları toplanıtının gelecek hafta brüksel'de gerçekleşebileceğini söyledi.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;