Bilim-Teknoloji

AB'den Google'a uyarı

Avrupa Parlamentosu, arama hizmetlerini diğer hizmetlerinden ayırması için Google'ı uyardı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Google yaş ayrımcılığı suçlamasıyla karşı karşıya.
Google yaş ayrımcılığı suçlamasıyla karşı karşıya. [Fotoğraf: Shutterstock]

avrupa parlamentosu beklenen kararı verdi ve google'dan arama hizmetleriyle diğer servislerini ayırmasını istedi. 27 kasım tarihinde parlamentoda yapılan teklif, 384 evet oyuna karşılık 174 ret alarak kabul edildi. parlamento kararları yaptırım değil, uyarı anlamı taşıyor. yine de alınan bu karar, isteyen ab ülkelerinin belli adımlar atmasını sağlayabilecek sonuçlar doğurabilir. google'ın ab ülkelerindeki pazar payı yüzde 90 civarında.

ab ülkeleri google'ın pazarın hakimi durumundan rahatsız olduğu gibi altyapı yatırımlarını, trafik üreten youtube ve benzeri google hizmetlerinin tükettiğinden şikayetçi. ayrıca youtube gibi servislerin kazandığı paraların büyük bir kısmının google'a gitmesi de önemli bir şikâyet sebebi.

bütün ülkelerde eşit şartlarda rekabet etmeyi sağlamaya çalışan ab, zaman zaman tröst önleyici kararlar alıyor. herhangi bir alanda tek bir firmanın pazarı domine etmesine izin vermeyen birlik daha önce de benzer kararlar almıştı.

alınan karar uyarı niteliği taşısa da, bunun nasıl uygulanabileceği konusunda net bir bilgi bulunmuyor. internette reklamdan, arama motoru faaliyetlerine, mobil cihaz işletim sisteminden akıllı gözlük üretimine kadar birçok alanda çalışmaları bulunan google'dan istenen şey bunları farklı şirketler aracılığıyla yapması. birbirine fazlasıyla entegre olan bu işlerin ayrı şirketler tarafından yürütülmesi çok kolay görünmüyor.

kaynak: avrupa parlamentosu

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;