Dünya

AB'den insan kaçakçılığı raporu

AB'de 2013-2014 yıllarında 15 bin 846 kişinin insan kaçakçıları mağduru olduğu ve mağdurların yüzde 95’inin kadın ve kız çocuklarından oluştuğu açıklandı.

[Fotoğraf: AP]

avrupa birliği (ab) komisyonu’nun ilk defa hazırladığı "insan kaçakçılığı ile mücadele raporu", brüksel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. rapora göre, insan kaçakçıları özellikle cinsel sömürü amacıyla kadın ve çocukları hedef alıyor. ayrıca, insan kaçakçıları avrupa’da sığınmacı krizinden faydalanıyor.

insan kaçakçılığı mağdurlarının yüzde 95’i kadın ve kız çocuklarından oluşuyor. insan kaçakçıları mağdurlarının yüzde 68’i cinsel sömürü, yüzde 21’i işçi olarak sömürü, yüzde 12’si ise suç örgütleri tarafından zorla dilendirilme, organ mafyası, bebek taşıyıcılığı, uyuşturucu kuryeliği gibi suç örgütlerinin faaliyetlerinde kullanılıyor.

romanya vatandaşları, ab’de 2013-1014 yıllarında kayıt altına alınan en fazla sayıda insan kaçakçılığı mağduru  oldu. bu dönemde, ab'de 3 bin 959 romanya vatandaşı, bin 876 bulgaristan vatandaşı, 924 hollanda vatandaşı, 904 macaristan vatandaşı insan kaçakçılığı mağduru olarak kayıt altına alındı.

ab dışındaki ülkelerde en çok mağdur nijerya'dan

aynı dönemde, ab dışından ülke vatandaşları arasında ise insan kaçakçılarının en fazla hedefi olanlar nijerya vatandaşları oldu. 2013-2014 yıllarında toplam bin 188 nijerya vatandaşı ,467 çin vatandaşı, 447 arnavutluk vatandaşı ve 302 vietnam vatandaşı insan kaçakçılığı mağduru olarak resmi kayıtlara geçti.

ab komisyonu'nun göç, içişleri ve vatandaşlıktan sorumlu üyesi dimitris avramopoulos, raporla ilgili, bir avrupalı olarak insan kaçakçılığını kabul edemeyeceğini vurgulayarak, "bugünün avrupasında kadınların, erkeklerin ve çocukların bir emtia, bir mal gibi alınıp satılmasını kabul edemeyiz" dedi.

insan kaçakçılığının ciddi bir suç olduğuna dikkati çeken avramopoulos, “insan kaçakçılığında sığınmacı krizinin etkisi var. insan kaçakçılarının, çocukların cinsel istismar aracı olarak kullanılmasında, uyuşturucu kaçakçılığında, organize suçlarda ve terörle bağları var.” diye konuştu.

"gerçek rakam bunun üzerinde"

avramopoulos, ab’de 2013-2014 döneminde kayıt altına alınmış insan kaçakçılığı mağdurunun 15 bin 846 kişi olduğuna işaret ederek, "insan kaçakçılığı mağdurlarının gerçek sayısının belirlenmesi çok zor. gerçek rakam bunun üzerinde" değerlendirmesini yaptı.

insan kaçakçılığı sorununu tüm ab ülkelerinin ortak bir yaklaşımla, beraber hareket ederek çözülebileceğine dikkat çeken avramopoulos, "insan kaçakçılarından fayda sağlayanların cezalandırılması gerekiyor. bu alanda tarihte geriye doğru gitmemeliyiz" ifadelerini kullandı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;