Mısır'da darbe dönemi

AB'den Mısır'da can kayıplarına kınama

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Mısır'da son dönemde güvenlik güçlerinin orantısız güce başvurması ve gerçek mermi kullanması nedeniyle can kayıpları meydana gelmesini kınadı.

Konular: Ortadoğu, Mısır
AB dışişleri bakanları, Mısır'daki can kayıplarını kınadı. [AFP]

ab dışişleri konseyi sonuç bildirisinde, 30 haziran 2013'te meydana gelen ve hem göstericilerin hem de güvenlik güçlerinin hayatlarını kaybetmesiyle sonuçlanan şiddet olaylarının henüz soruşturulmadığı belirtildi. geçici hükümete sözünde durarak şeffaf ve bağımsız bir soruşturmayı tamamlama çağrısında bulunuldu.

‘gazetecilerin tutuklanmasına son verilmeli’

basın açısından kötüleşen ortama da dikkat çekilen dışişleri konseyi sonuç bildirisinde, yerel ve yabancı gazetecilere yönelik siyasi tutuklamalara, tehditlere ve tahriklere son verilerek tüm gazeteciler için güvenli bir çalışma ortamı yaratılması çağrısında bulunuldu.

siyasi muhalif ve aktivistlerin ayrım yapılmaksızın tutuklanmasının da dahil olduğu kötüleşen insan hakları durumundan endişe duyulduğu belirtilen belgede, ifade ve barışçıl gösteri özgürlüklerinin korunması gerektiği kaydedildi.

siyasi muhalefete yönelik seçici adalet uygulanmasından duyulan endişenin sürdüğü bildirilen belgede, sanıkların, açık suçlamalar, düzgün ve bağımsız soruşturmalar temeline dayanan adil ve zamanlı dava haklarının güvenceye alınması istendi.

‘seçimlere gidilecek olması olumlu’

mevcut ve gelecekteki yasal düzenlemelerin anayasa ve uluslararası standartlarla uyumlu olması ve bunların uygun şekilde uygulanmasının gereğine vurgu yapılan bildiride, anayasanın hükümetin tüm kanatlarında sivil kontrolü sağlayacak şekilde uygulanması ve sivillerin her zaman sivil mahkemelerde yargılanması gerektiğine yer verildi.

seçimlere gidilecek olunmasından memnuniyet duyulduğu aktarılan metinde, şartların oluşması halinde ab'nin seçimleri izlemeye hazır olduğu kaydedildi. bildiride, mısır geçici makamlarından kapsayıcı, şeffaf ve inanılır seçimler için gerekli ortamın oluşturulması istendi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;