Ukrayna

AB’den şartlı yaptırım

AB, Almanya ve Fransa’nın Ukrayna barış planına zaman tanımak için yeni onayladığı yaptırım paketini bir hafta erteledi. ABD ise Ukrayna'ya silah yollamayı tartışıyor.

Merkel, Hollande ve Putin, Ukrayna krizini konuşmak üzere 6 Şubat'ta Moskova'da buluşmuştu. [Fotoğraf: Reuters]

ukrayna, rusya, fransa ve almanya liderleri, çarşamba günü minsk’te ukrayna’nın doğusunda ateşkesi sağlamak için bir araya gelecek. kritik zirve öncesinde avrupa birliği (ab) dışişleri bakanları, 14 ukraynalı ayrılıkçı ve 5 rus’un yanı sıra 9 kuruluş için malvarlığı dondurma ve seyahat yasağı getirdi. ancak bu yaptırımlar görüşmelerin tıkanmaması için 16 şubat’a kadar yürürlüğe girmeyecek.

brüksel’de toplanan bakanlar, minsk’teki görüşmelerin verimli geçmesi durumunda bu yaptırımların feshedilebileceğini de belirtti.

‘rusya savunma bakanı listede’

henüz yaptırım listesine girenlerin isimleri açıklanmadı. ancak reuters’a konuşan kaynaklar listede rusya savunma bakanı yardımcısı anatoly antonov’un da yer aldığını söyledi.

ukrayna’da barışın sağlanması, yaptırımların zorladığı rusya’nın yanı sıra ab ülkelerini de rahatlatacak olsa da bakanlar temkinli. almanya dışişleri bakanı frank-walter steinmeier, minsk’teki zirvenin ateşkes için ilk adım olduğunu belirterek “ancak söylemek isterim ki ateşkes kesin değil” dedi.

ispanya dışişleri bakanı jose manuel garcia-margallo ise ukrayna’daki kriz nedeniyle ab’nin 21 milyar euro değerinde ihracat yapamadığını söyledi.

silah gönderme tartışması

litvanyalı bakan linas linkevicius, rusya yönetimine güvenmenin mümkün olmadığını söyledi. “hepimiz çözümün diplomasiyle sağlanmasını isteriz. kimse savaş istemez” diyen linkevicius, abd’nin ukrayna ordusuna silah yardımı yapmasının ‘mantıklı bir hamle’ olabileceğini belirtti.

ancak aralarında almanya başbakanı angela merkel’in de bulunduğu pek çok avrupalı lider, böylesine bir hamlenin bölgedeki çatışmaları körüklemesinden korkuyor. bugün washington’da abd başkanı barack obama ile görüşecek merkel’in silah yardımı konusunda benzer görüşler dile getirmesi bekleniyor.

beyaz saray’a yakın kaynaklar, obama’nın merkel’in görüşüne olumlu yaklaşacağını tahmin etseler de cumhuriyetçiler rusya’ya karşı daha sert bir tavır takınılmasını istiyor. özellikle cumhuriyetçilerin kontrolündeki abd kongresi, ukrayna’ya silah gönderilmesi için baskı yapıyor.

6-8 şubat’ta düzenlenen münih güvenlik konferansı’nda konuşan abd’li senatör john mccain, “ukraynalılar katlediliyor. biz ise onlara battaniye ve yemek gönderiyoruz. rus tanklarına karşı battaniyeler pek iş görmüyor” dedi.

merkel ise “tartışmayı anlıyorum ama daha çok silah ukrayna’nın ihtiyaçlarına cevap verir mi, çok şüpheliyim” diye konuştu.

5 binden fazla kişi öldü

ukrayna’da rusya yanlısı devlet başkanının kaçmasıyla sonuçlanan ayaklanmadan sonra ülkenin doğusunda örgütlenen ayrılıkçılar, nisan ayından bu yana orduyla çatışıyor. batı, çatışmalardan dolayı ayrılıkçılara silah ve asker desteği verdiği iddia edilen rusya’yı suçluyor.

batı, kırım’ın rusya’ya bağlanmasından bu yana sorunu yaptırımlarla ve ateşkes girişimleriyle çözmeye çalıştı. rusya’nın ekonomisi büyük zarar görse de moskova’dan ‘bizi sopayla hizaya sokamazsınız’ sesleri yükseliyor. kremlin sözcüsü dimitri peskov, “kimse devlet başkanı ile ültimatom tonunda konuşamaz. isteseler de yapamazlar” dedi.

orduyla doğudaki rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar ise son aylarda uygulanmaya çalışılan ateşkes girişimlerine rağmen devam ediyor. bugüne kadar yaklaşık 5350 insan öldü ve 1,5 milyon insan göç etmek zorunda kaldı.

debaltseve kasabası yakınında yoğun çatışmaların sürdüğünü belirten kiev, son 24 saatte 9 askerlerinin yanı sıra 7 sivilin öldüğünü, 26 askerlerinin de yaralandığını açıkladı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;