Suriyeli Mülteciler

AB'den sığınmacı yerleştirme planı

Avrupa Birliği ülkelerinin içişleri bakanları, çok sayıda sığınmacının bulunduğu üye ülkelerin yükünü hafifletmek için 120 bin sığınmacının kota sistemiyle diğer ülkelere dağıtılması planını kabul etti. BM sayıyı yetersiz buldu.

brüksel’deki olağanüstü toplantının ardından yapılan açıklamada, “120 bin sığınmacının yeniden yerleştirilmesi kararı, üye devletlerin nitelikli oyuyla alındı” ifadesi kullanıldı. çek cumhuriyeti içişleri bakanı, twitter hesabı üzerinden “slovakya, romanya ve macaristan’la biz karara karşı çıktık. finlandiya çekimser oy kullandı. karar kabul edildi” paylaşımını yaptı.

120 bin sığınmacıdan 50 bin 400'ü yunanistan'dan ve 15 bin 600'ü italya’dan alınarak farklı ülkelere yerleştirilecek. geri kalan 54 bin mültecinin büyük çoğunluğunun macaristan, hırvatistan ve avusturya’dan alınması bekleniyor. bu kişilerin acil sığınma ihtiyacı duyan, tehlike altındaki sığınmacılar arasından seçilmesi planlanıyor.

sığınmacı akınına en fazla maruz kalan ülkelerden macaristan başta olmak üzere, doğu avrupa ülkeleri paylaşım planına şiddetle karşı çıkıyor, bunun egemenlik haklarının ihlâli olduğunu savunuyor.

nitelikli çoğunluk

oy birliğini sağlayamayan ab üyesi 28 ülke, kararı ‘nitelikli çoğunluk’ ile aldı. çarşamba günü ab ülkesi liderlerini bir araya getirecek zirvede, avrupa’nın ikinci dünya savaşı’ndan bu yana gördüğü en büyük göçmen krizi yine görüşülecek.

bakanlar geçen hafta da aynı gündemle toplanmış ancak sonuç alamamışlardı. bu kez fransa ve almanya’nın baskısıyla komisyondan karar çıktı. alınan karar 28 üye ülkeyi de bağlayıcı nitelikte. fakat pratikte nasıl sorunlarla karşılaşılacağı henüz bilinmiyor.

bm: yeterli değil

birleşmiş milletler mülteciler yüksek komiserliği, 120 bin sığınmacının sadece 20 günde geldiğini belirterek sayının acilen artırılmasını istedi.

kaynak: afp, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;