ABD

ABD'nin gazeteci operasyonu başarısız

ABD Savunma Bakanlığı, aralarında gazeteci James Foley’nin de bulunduğu Amerikalı tutsakları Suriye’de IŞİD’in elinden kurtarmak için operasyon düzenlediğini ancak başarısız olduğunu açıkladı.

Konular: IŞİD, Suriye, Ortadoğu
Kıdemli savaş muhabiri James Foley, İngiliz aksanlı bir IŞİD üyesi tarafından öldürüldü. [Fotoğraf: REUTERS]

pentagon’dan yapılan açıklamada, abd ordusunun suriye’de işid’in tutsağı olan amerikalı rehineleri kurtarmak için düzenlediği operasyonun başarısız olduğu, rehinelerin bulunamadığı ifade edildi.

işid’in elindeki amerikan vatandaşlarının nerede olduğuna dair alınan istihbaratın ardından abd ordusunun özel timleri tarafından bölgeye operasyon düzenlendi ancak rehineler orada bulunamadı.

açıklamada, gizli kurtarma operasyonunun hava ve karadan desteklendiği ve başkan barack obama tarafından “yaz başında” onaylandığı ifade edildi. operasyonun yaz mevsimi başında gerçekleştirildiği ve "15 günden önce" yapıldığı ifade edilse de kesin tarih verilmedi.

sonraki operasyonların gizliliği göz önünde bulundurularak kesin yeri ve tarihi belirtilmeyen operasyonda, bazı işid üyelerinin öldürüldüğü fakat abd ordusunun kayıp vermediği aktarıldı.

pentagon sözcüsü john kirby, operasyonda işid bünyesindeki bir "adam kaçırma ağının" hedef alındığını ve ordudaki en iyi özel timlerin görevlendirildiğini ancak istihbaratın doğru çıkmadığını ifade etti.

operasyonun ardından kayıp kişilerin ailelerine başarısız olunduğunu haber verdiklerini söyleyen kirby, abd'nin vatandaşlarını kurtarmak için elinden geleni yapmaya devam edeceğini ifade etti.

‘ingiliz olması bizi şok etti’

40 yaşındaki abd’li gazeteci james forley iki yıl önce suriye’de kaçırılmış ve kendisinden bir daha haber alınamamıştı. yakın zamanda işid tarafından internete yüklenen videoda forley’nin başı kesilerek infaz edilişi gösterilmişti.

infazı gerçekleştiren işid üyesi, akıcı bir ingiliz aksanıyla, ellerindeki steven sotloff adlı bir başka gazetecinin “kaderinin obama’nın kararına bağlı olduğu” tehdidini yapmıştı.

videonun yayılmasının ardından konuşan ingiltere başbakanı david cameron, “videodaki kişinin kim olduğunu henüz bulamadık fakat ingiliz vatandaşı olması bizi şok etti” dedi. 

kaynak: al jazeera, ap ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;