Türkiye

ABD'nin mali istihbarat sorumlusu geliyor

Türkiye'yi İran ile finansal ilişkileri nedeniyle eleştiren Amerikan Hazine Bakanlığı Terör ve Finansal İstihbarat Müsteşarı David Cohen Ankara’da temaslarda bulunacak.

Haberin Öne Çıkanları

Yaptırımdan söz etmişti

Halkbank'ı suçlamıştı

'Önceden planlandı'

İran, gaz karşılığı elde ettiği Türk Lirasını uluslararası bankacılık sistemine sokamadığı için Türkiye’den külçe altın satın alıyor. [AA]

bir ayağı da iran’a altın satışıyla ilgili olduğu iddia edilen istanbul merkezli yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sürerken, abd hazine bakanlığı terör ve finansal istihbarat müsteşarı david cohen bu hafta içinde türkiye'ye geliyor. cohen, ankara’yı iran ile kurduğu finansal ilişkiler yüzünden eleştiren ve türkiye’ye yaptırım uygulamaktan söz eden bir isim.

abd’nin ankara büyükelçiliği yetkilerine göre, cohen’in almanya, ingiltere, türkiye ve israil ziyaretleri ‘önceden’ planlandı.

amerikan hazine bakanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamaya göre, cohen ziyaretlerinde öncelikle yasadışı finansal hareketler ile iran’a yönelik yaptırımları ele alacak.

cohen abd kongresi'nde yaptığı açıklamalarda sık sık türkiye’nin iran politikasını eleştirmiş ve tahran ile kurduğu finansal ilişkiler nedeniyle halkbank’ı suçlamıştı.

türkiye’de devam eden operasyonda halkbank genel müdürü süleyman aslan da gözaltında.

'iran’ın petrol satışı artmayacak'

david cohen ziyaretleri öncesi 12 aralık’ta amerikan senatosu bankacılık komitesi’ne bilgi verdi. cohen, iran ile bm’nin beş daimi üyesi ile almanya arasında varılan ve iran’ın nükleer faaliyetlerine sınırlama getirilmesi karşılığında yaptırımların azaltılmasını öngören mutabakatı hatırlattı.

cohen, bu anlaşmaya rağmen iran’ın petrol satışında altı ay için bir artış olmayacağını belirterek, “iran’dan ham petrol alan japonya, güney kore, çin, tayvan, hindistan ve türkiye’nin bu alımlarını arttırmasına izin verilmeyecek ve başka ülkeler de iran petrolü almayacak” dedi.

'türkiye hevesli değil'

cohen, göreve geldiği 2011 yılında iran’a yönelik yaptırımlar konusunda abd senatosu’nun sorularını yanıtlarken, türkiye’nin, iran’a yönelik yaptırımlara ilişkin söylemiyle eylemlerinin uyuşmadığını iddia etmişti. 

amerikalı yetkili aynı oturumda türkiye’nin bm güvenlik konseyi kararlarını uygulama konusunda hevesli olmadığını da söylemişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;