IŞİD

ABD'nin son Irak pişmanlığı

Irak'taki mevcut krize çözüm bulamayan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, asıl hatanın 2003 yılındaki Irak işgaliyle yapıldığını itiraf etti. Kerry'ye göre, savaş kararının ardından bölgenin üstüne kara bulut çöktü.

Konular: Ortadoğu, Irak
Kerry, “Filistin halkına başsağlığı dileklerimizi yeterince ifade edecek kelimeleri bulamıyorum” ifadelerini kullandı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

bölünmenin eşiğindeki irak'ta milli birlik hükümeti kurulması için mekik diplomasisi yürüten ancak bölge aktörlerinden istediği yanıtları alamayan abd dışişleri bakanı john kerry, abd'nin irak savaşı kararının 'vahim bir hata' olduğunu söyledi.

çin merkez televizyonu'na (cctv) konuşan abd dışişleri bakanı john kerry, abd'nin bugün hâlâ savaşın sonucu olan sorunlarla baş etmeye çalıştığını ifade etti:

"irak savaşının vahim bir hata olduğunu ve abd yönetiminin irak savaşının yol açtığı problemlerle bugün dahi uğraşmak zorunda kaldığını düşünüyorum. savaşın o günlerden bugüne getirdiği çok büyük kalıntılar var. verilen kararın ardından bölgenin üstüne çöken kara bir bulut adeta. şimdi çok yoğun biçimde çalışıyoruz. başkan obama'nın kararı, bu durumu değiştirmeye çalışacağımızın garantisiydi ve irak'ta askerlerin çekilmesi de bundan dolayıydı."

abd, birlik hükümeti kurulmasını istiyor

kerry aynı söyleşide irak'ın önceliğinin ülkenin farklı mezhepleri arasında dengeyi koruyacak bir birlik hükümetinin kurulması olduğunu söyledi:

"şimdi iraklıları güçlendirmek için çok yoğun biçimde çalışıyoruz. iraklılar birlik ve temsil esaslarına dayanması gereken hükümetlerinin kim olacağına karar vermek zorundalar. bu hükümet halkı bir araya getirmeli ve kürtler, şiiler ve sünnilerle olan ilişkileri reformlarla düzenlemeli. ülkedeki bütün siyasi gruplar oluşturulacak bu siyasi süreç ve yapıda ihtiyaçlarının karşılandığını hissetmeli."

irak bölünmenin eşiğinde

irak’ta uzun süredir devam eden kaos, işid’in 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’u ve ardından tikrit'i ele geçirmesi sonrasında daha da şiddetlendi. işid ülkenin kuzeyinde ve batısında birçok bölgeyi elinde tutuyor.

işid’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

abd'nin de uzun süre desteklediği irak başbakanı nuri maliki, sünnileri dışlayıcı politikalar izlemekle ve ülkeyi bölünmenin eşiğine getirmekle suçlanıyor. 

savaşın bilançosu

işgalin gerçekleştiği mart 2003'ten bu yana 135 binden fazla sivil öldü. toplamda tahmin edilen ölü sayısı ise 186 binden fazla. 

2005-2008 yılları arasında en kanlı mezhep kaynaklı çatışmalar gerçekleşti. abd askerlerinin 2012 yılında irak'ta çekilmesinin ardından 2013'te mezhep çatışmaları yeniden şiddetlendi.

kaynak: al jazeera, reuters 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;