ABD

'ABD'ye karşı en büyük siber saldırı'

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, Kuzey Kore’yi suçladığı Sony Pictures'a yönelik siber saldırıyı ABD’ye karşı yapılmış en ciddi saldırı olarak tanımladı.

Konular: ABD
James Clapper, gösterimden kaldırılan The Interview filmini izlediğini söyledi. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

abd ulusal istihbarat direktörü james clapper, new york’taki fordham üniversitesi’nde düzenlenen siber güvenlik konulu konferansta konuştu. clapper, sony pictures’a düzenlenen siber saldırıyı, abd’nin menfaatlerine karşı yapılmış en ciddi saldırı olarak nitelendirdi ve bu saldırıdan kuzey kore'yi sorumlu tuttu. 

clapper, yazılımlarda oluşan güvenlik boşluğunun muhtemel diğer saldırılara karşı kapatılması gerektiğini söyledi.  abd ulusal istihbarat direktörü, siber saldırılar hakkında “biz karşı koyana kadar devam edecek” dedi.

clapper, sony pictures’ın siber saldırıya uğramasına yol açan, kuzey kore lideri kim jong-un’a düzenlenecek bir suikastı konu alan komedi filmi“the interview” filmini izlediğini ve kuzey koreli liderin mizah anlayışının olmadığını söyledi.

2013’te abd ulusal güvenlik dairesi (nsa)çalışanı edward snowden’in gizli belgeleri sızdırması hakkında da konuşan clapper,  “nsa belgelerinin sızması teröristlerin kendi aralarında iletişim yollarını da değiştirdi” dedi.

abd’den kuzey kore’ye yaptırımlar

24 kasım'da sony pictures'a siber saldırı düzenlenmiş ve saldırı sonucu firmaya ait büyük miktarda veri internete sızmıştı.

fbi, saldırının, kuzey kore lideri kim jong-un'a düzenlenen suikastı konu alan komedi filmi “the interview”un  (röportaj)  gösterimden kaldırılmasını amacıyla, kuzey koreli hackerlar tarafından düzenlendiğini açıklamıştı.

abd başkanı barack obama, sony pictures’ın the interview filmini yayından kaldırma kararının ‘yanlış olduğunu’ söylemişti. obama, the interview’ın gösterimden kaldırılmasının abd’de sansür anlamına geldiğini ve buna izin veremeyeceklerini belirtmişti.

abd hazine bakanlığı, bu gelişmelerin ardından kuzey kore hükümetinin savunma teknolojileri ve istihbarat kurumları ile bu alanlarda çalışan 10 yetkilisine yaptırım uyguladı.

pyongyang yönetimi ise saldırının arkasında kendilerinin bulunduğu iddialarını reddetmişti. abd ile kuzey kore arasında gerilime neden olan film, internet üzerinden indirilmiş ve 25 aralık'ta abd’de bazı sinemalarda gösterime girmişti.

geçen yıl basına sızdırdığı belgelerle nsa'nın almanya başbakanı angela merkel'in de aralarında olduğu bazı siyasetçileri ve vatandaşları dinlediğini tüm dünyanın öğrenmesini sağlayan edward snowden ise, halen rusya'da sığınmacı olarak bulunuyor.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;