Kafkasya

Abhazlar sandık başında

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da devlet başkanlığı seçimi yapılıyor. İstanbul'daki oy verme işlemini polis engelledi.

Konular: Kafkasya
Seçimde yarışan eski Başbakan Raul Hacimba da oyunu kullandı. [Fotoğraf: AA]

türkiye'nin tanımadığı abhazya cumhuriyeti'nin seçimine, türkiye'de yaşayan abhazya pasaportlu vatandaşların da katılması için istanbul kadıköy'deki abhazya temsilciliği'nde sandıklar hazırlanmıştı.

ancak yalnızca yüz civarında abhaz oy kullanabildi. emniyet yetkilileri salona gelerek, oy verme işlemini durdurup sandığa el koydu. 

al jazeera'ye konuşan istanbul abhaz kültür derneği yönetim kurulu üyesi rada canberk, polisin "olay çıkacağına dair ihbar aldığını" gerekçe göstererek kendilerini engellediğini ve ellerinde arama kararı olduğunu anlattı. canberk binaya çevik kuvvet ekiplerinin de geldiğini söyledi.

rada canberk ayrıca, chp sakarya milletvekili engin özkoç'un polis müdahalesini engellemeye çalıştığını ifade etti.

zarfların olduğu sandık polis merkezine götürüldü. çevre il ve ilçelerden gelip saatlerce oy kullanabilmek için bekleyen abhazlar polis ekiplerinin binadan ayrılmasının ardından oy kullanmaya başladı. ilk oyu da chp sakarya milletvekili özkoç kullandı.

İstanbul'da yaklaşık yüz adet zarfın olduğu sandığa polis el koydu. [Fotoğraf: CHA]

ab seçimi tanımıyor

avrupa birliği (ab), abhazya'daki devlet başkanı seçiminin yapıldığı anayasal ve yasal çerçeveyi tanımadığını açıkladı.

ab dışişleri ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi catherine ashton'a bağlı çalışan avrupa dış eylem servisi'nden (eeas) yapılan yazılı açıklamada, "ab, gürcistan'ın uluslararası hukukta tanınan toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemektedir" denildi.

eski başbakan da yarışta

mayıs ayında yönetim karşıtı protestoların düzenlendiği ve lideri aleksandr ankvab'ın istifa etmek zorunda kaldığı abhazya'da halk yeni lideri belirlemek için sandık başında.

liderlik için ulusal güvenlik birimi başkanı aslan bjaniya, eski içişleri bakanı leonid dzyapşba, savunma bakanı merab kişmariya ve eski başbakan raul hacimba olmak üzere dört isim yarışıyor.

merkez seçim kurulu verilerine göre, abhazya'da 130 binin üzerinde seçmen var. seçimlerin geçerli sayılabilmesi için katılım oranının yüzde 50'nin altına düşmemesi gerekiyor. resmi seçim sonuçlarının pazartesi günü açıklanması bekleniyor.

erken seçim kararı alınmıştı

gürcistan'da, 1992-1993 yıllarında tiflis yönetimi ile özerk statülü abhazya'daki gruplar arasındaki iç savaşın ardından gürcü birlikleri geri çekilmiş, abhazlar bir süre sonra tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti.

rusya ile gürcistan arasında 2008'de beş gün süren savaşın ardından moskova yönetimi, güney osetya ve abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı.

rusya'nın yardımlarıyla gürcistan'dan bağımsız hareket eden ülkede, geçen mayıs ayında yönetim karşıtı protestolar başlamış, işsizlik ve hayat pahalılığı gerekçesiyle başkanlık binasına yürüyen binlerce abhaz, başkanın istifasını talep etmişti.

protestocular hükümet ve televizyon binasını işgal etmiş, devlet başkanı aleksandr ankvab, gudaut bölgesindeki rus askeri üssüne sığınmak zorunda kalmıştı. ankvab, baskılara dayanamayarak istifa etmiş, parlamentoda 24 ağustos'ta devlet başkanlığı için erken seçim yapılması kararı alınmıştı.

kaynak: al jazeera, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;