Sağlık

Acil servislere yeni düzenleme

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Ali İhsan Dokucu, acil servislerdeki yığılmaları önlemek için, acil olmadıkları halde acil servislere başvuran hastalardan katkı payı alınacağını söyledi.

Konular: Sağlık
Prof. Dr. Ali İhsan Dkucu: Acil kapsamına giren hastalardan katkı payı alınmayacak. [AA] [AA]

türkiye kamu hastaneleri kurumu başkanı ali ihsan dokucu, acil durumu olmadığı halde acil servise başvuran hastalardan özelde 12, ikinci ve üçüncü sınıf hastanelerde 5 lira katkı payı alınacağını açıkladı.
acil sağlık hizmetlerinde “yeşil alan” diye tanımlanan uygulamayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, katkı payının gerçekten acil hizmete gereksinme duyan hastalardan alınmayacağını vurguladı.

ali ihsan dokucu, türkiye kamu hastaneleri kurumu'nda bir basın toplantısı düzenleyerek acil servislerde verilen sağlık hizmetleri konusunda bilgi verdi. dokucu, acil sağlık hizmetlerinin 2012 yılı ocak ayında çıkarılan bir genelgeyle yürütüldüğünü ve uygulamada hastaların geliş nedeni ve muayene bulgularına göre sarı, kırmızı ve yeşil olarak sınıflandırıldığını belirterek, “bu yapılanmada acil sağlık hizmetlerinin bir kısım hastalarından ücret alınması söz konusu. bakanlığımızın son genelgesi buna açıklık getiriyor. burada bakanlığımızın yeşil hasta olarak belirtilen hasta grubunun tamamından katkı payı alınmasıyla ilgili emri söz konusu" dedi.

'acil sağlık hizmetlerinden ücret alınmıyor'

ali ihsan dokucu, bu konunun sadece sağlık bakanlığı'nın değil sosyal güvenlik kurumu'nun uygulamalarıyla irtibatlı olduğuna işaret ederek şunları söyledi:
"acil sağlık hizmetlerinden ücret alınmaması, genel geçer bir kuraldır ve halihazırda da geçerlidir. acil servislere başvuran tüm hastaların kabulü, laboratuvar ve klinik olarak değerlendirilmesi, hastalığının sonuçlandırılması, bakanlığımızın hastanelerinde, özel hastanelerde ve üniversitelerde devam eden bir süreçtir. bunda bir değişiklik söz konusu değil. bir kısım hastaların kabulü, bir kısmının reddi söz konusu değil. ancak gelen hastaların değerlendirildikten sonra 'yeşil hasta' olarak kabul edilen gruptan katkı payı alınması şu anki genelgeyle karara bağlanmıştır."

'acil olmayanlar yoğunluğa neden oluyor'

dokucu, geçen yıl itibarıyla kamu hastaneleri kurumu'na ayakta başvuran hasta sayısının günlük 766 bin, acil servislere gelen hasta sayısının ise 232 bin olduğunu söyledi.

gelen her 4 hastanın birden fazlasının acil servislerde değerlendirildiğini anlatan dokucu, bunların önemli kısmının mesai saatinden sonraya, 22.00-23.00 saatleri arasına yığıldığını belirtti. 

bu durumun zaman yönetiminde sıkıntılar oluşturduğunu belirten dokucu, "gerek acil servislerimizin yapısı gerekse hasta profili dikkate alındığında özellikle sarı ve kırmızı hastaların bu yoğun yeşil hasta baskısından dolayı mağdur olduğu, bir kısım hastaların da sağlık hizmetini yerinde ve etkin şekilde alamama riski altında olduğuna dair bir değerlendirme yapıldı. acil olmadığı halde acile başvuranlardan katkı payı alınması bu nedenle gündeme geldi.
mesela bağcılar eğitim ve araştırma hastanesi'nin geçen yıl itibarıyla acil serviste günlük hasta sayısı 2 bin 200. aynı hastaneye 4 bin 700 poliklinik geliyor. dolayısıyla yüzde 34'lerde bir hasta grubunun acilden girmesi söz konusu. bunların ne kadarı gerçek anlamda acil, ne kadarı sarı veya kırmızı alanda diye baktığımızda, yüzde 70-80'inin yeşil hasta olduğunu, bu hastaların aslında gündüz mesai saatlerinde de polikliniğe başvurabileceğini gözlemlemiş durumdayız."

uygulama yapılan, acil olmayan hastaların acile başvurmaları halinde katkı payı ödemelerinin sağlanmasıdır. gerçekten durumu acil olanların herhangi bir ücret ödemesi söz konusu değil.

"özelde 12, ikinci ve üçüncü düzey hastanelerde 5 lira"

hangi hastaların acil sayılacağı hangilerinin sayılmayacağı konusunda da bilgi veren dokucu şunları söyledi:

“belli süre devam eden bel ağrısı, nezle, grip, kulak akıntısı yaşayan hastalar yeşil alanda kabul edilir. havale, trafik kazası, kalp krizi geçiren hastalar kırmızı alanda sayılır. acil servise geldiğinde müdahale edilen, gözlemde kalan hastalar herhangi bir ödeme yapmayacaklar.”

dokucu, "gündüz ve herhangi özel hastaneye başvuran kişi nasıl 12 lira katkı payı veriyorsa özel hastanenin acil servisine başvurursa yine aynı parayı verecek. ikinci ve üçüncü düzey hastanelere başvururlarsa da 5 lira katkı payı verecek. vatandaşımız herhangi sebeple hastanelerde para ödemeyecek. eczaneye gittiğinde bu parayı ödeyecek. yani şu anda polikliniklerde uygulandığı gibi olacak" dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;