İsrail - Filistin sorunu

Açlık grevine genel grevle destek

İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutuklularla dayanışma için işgal altındaki Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’de genel grev başlatıldı.

Açlık grevindeki Filistinli tutuklularla dayanışma amacıyla Doğu Kudüs'ün en işlek caddeleri Selahaddin ve Zehra'da esnaf kepenk açmadı. [Fotoğraf: AA]

filistin direniş gruplarının israil hapishanelerinde açlık grevi yapan filistinli tutuklularla dayanışma amacıyla salı günü yaptığı genel grev çağrısı, başta işgal altındaki doğu kudüs olmak üzere batı şeria ve gazze’de karşılık buldu.

doğu kudüs'ün en işlek caddeleri selahaddin ve zehra'da esnaf kepenk açmadı. ayrıca doğu kudüs'te filistinlilere ait okullarda da eğitime ara verildi.

grev çağrısı, filistinli direniş gruplarından oluşan açlık grevindeki tutuklulara ulusal destek komitesi tarafından yapılmıştı. bu çağrı sadece kudüs değil, batı şeria’nın kentlerinde ve gazze şeridi’nde de yanıt buldu.

işgal altındaki batı şeria'nın ramallah kentinin girişleri taşlar ve lastiklerle kapatıldı. bu şekilde araç trafiğinin engellendiği şehirde çok sayıda dükkân da kepenk indirdi. 

şehir merkezlerinden başlayan yürüyüşlerin düzenleneceği el-halil ve beytullahim kentlerinde de grev tüm hayatı etkiledi. eğitim bakanlığının talimatıyla okullarda eğitime bir gün süreyle ara verildi.

taşımacılık ve ulaşım sendikası da bugün için çalışmalarını askıya aldıklarını bildirmiş, filistin para idaresi de tüm bankaların kapalı olacağını açıklamıştı.

Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki esnafı, açlık grevi yapan İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklularla dayanışma için kepenk kapattı.
[[Fotoğraf: AA]]

gazze'de resmi dairler tatil

gazze şeridi'nde de genel greve gidildi. hamas'a bağlı enformasyon ofisinden yapılan yazılı açıklamada, genel grev kapsamında okul ve hastaneler hariç gazze'deki bütün resmi dairelerin bir gün süreyle kapalı olacağı kaydedildi. 

israil hapishanelerindeki yaklaşık iki bin filistinli, "israil'in keyfi uygulamaları ve hak ihlallerine son verilerek tutukluluk şartlarının iyileştirilmesi" için geçen hafta pazartesi günü açlık grevine başlamıştı. 

filistin esirler cemiyetinin de aralarında bulunduğu kurumların hazırladığı rapora göre, israil hapishanelerinde 481'i işgal altındaki doğu kudüs'ten olmak üzere 57'si kadın, 300'ü çocuk yaklaşık 7 bin filistinli tutuklu bulunuyor. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;