Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Ada'da 58 yıl sonra ilk ayin

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Rumlar 1956'dan bu yana ilk kez Kutsal Cuma ayini düzenledi.

Gazimağusa Belediye Başkanı, ayinin Kıbrıs görüşmelerinin sürdüğü bir dönemde hoşgörü mesajı verdiğini söyledi. [AA]

hıristiyanlık inancında, hazreti isa’nın çarmıha gerilerek golgotha kayası üzerinde öldürüldüğü gün anısına düzenlenen “kutsal cuma” ayini, gazimağusa'da nestoryan kilisesi’nde yapıldı.

yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı ayine güney kıbrıs rum yönetimi'nin eski başkanlarından yorgo vasiliu, akel genel sekreteri andros kiprianu, bm genel sekreteri’nin kıbrıs özel temsilcisi lisa buttenheim, bazı eski bakanlar ve büyükelçiler katıldı.

kktc’den cumhuriyetçi türk partisi - birleşik güçler'den (ctp-bg) bazı milletvekilleri, sendika başkanları, gazimağusa kaymakamı şifa çolakoğlu ile belediye başkanı oktay kayalp da ayindeydi.

kilise bölgesinde kortej yürüyüşüyle başlayan ayini rum metropolit vasilyus yönetti. kktc din işleri dairesi girne temsilcisi fuat tosun da metropolit vasilyus’a eşlik etti.

müzakere hatırlatması

ayin, kktc’deki bazı sivil toplum örgütlerinin tepkileri üzerine kilise sınırları dahilinde gerçekleşti. polis, ayin nedeniyle kilisenin çevresi, kiliseye giden bağlantı yolları ve ana güzergah üzerinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

gazimağusa belediye başkanı oktay kayalp, ayin sırasında yaptığı açıklamada, hıristiyanlar için önemli bir günün gazimağusa’daki bir kilisede kutlanmasına dikkati çekerek, "sembolik olan bu etkinliğin, iki toplumun farklılıklarına rağmen birbirlerine hoşgörüyle davranabildiklerini dünyaya göstermesi açısından önemli olduğunu" ifade etti.

kayalp, etkinliğin, kıbrıs görüşmelerinin yoğun olarak sürdürüldüğü bir dönemde farklılıklara hoşgörüyle yaklaşılması mesajı verdiğini belirterek, kıbrıslı türkler için de güney kıbrıs’ta bir etkinlik düzenlenerek orada da hoşgörünün hakim olması dileğinde bulundu.

din işleri başkanlığı girne temsilcisi fuat tosun da kıbrıs’ta dini liderler arasındaki diyaloğun önemine işaret ederek, ayinin dini liderlerin görüşmelerinin meyvesi olduğunu söyledi.

üç yıldır süren görüşmelerin devam etmesi durumunda negatif olan şeylerin pozitife çevirebileceğini ifade eden tosun, her dinin kutsal olduğunu belirterek barış için çaba sarf edenlere teşekkür etti.

pankartlı protesto

genç mücahitler derneği’nden bir grup ise yenikapı bölgesine, 1963-1974 yıllarında şehit olanların fotoğraflarının bulunduğu “gazimağusa şehitlerimiz” yazılı pankart astı.

derneğin başkanı hasan kurumanastırlı, ayine değil ancak yapılış şekline karşı olduklarını belirtti.

kurumanastırlı, ayinin suriçi sokaklarına taşınmasından rahatsız olduklarını söyledi.

rumların 1964 yılında dahi bu şekilde gazimağusa’da ayin gerçekleştirmediklerini söyleyen kurumanastırlı, "politik yollarla ayin şeklinin suriçi’ne taşınmasına onay veren tüm makamları protesto ediyoruz" diye konuştu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;