Mısır'da Mursi Dönemi

Adli Mansur yemin etti

Mısır'da Mursi'nin darbeyle devrilmesi sonucu geçici olarak cumhurbaşkanlığına atanan yargıç, tüm tarafların yeni süreçte yer almasını istiyor.

Haberin Öne Çıkanları

Medyayı selamladı

Taraflara çağrı

TV yayınları durdu

mısır’da ordunun çarşamba gecesi yönetime el koymasıyla geçici cumhurbaşkanı olarak belirlenen anayasa mahkemesi başkanı adli mansur, yemin ederek göreve başladı.

mansur, yemin töreninde "devrimin kalbini selamlıyorum, mısır ordusunu, adalet sistemini korumak için olağanüstü cesaret gösteren yargı yetkililerini selamlıyorum. bağımsız mısır medyasını selamlıyorum" dedi.

yeni seçimler için sandığa gidileceğini bildiren mansur, bir takvim açıklamadı. muhammed mursi'nin asker tarafından devrilmesi sonucu yerine atanan mansur, konuşmasında, "mısır’ın görkemli devrimi, mursi’yi istifaya davet eden sokak gösterileriyle yeniden yolunu buldu" diye konuştu.

yeminin ardından devlete ait el ahram gazetesine de açıklamalar yapan mansur, "müslüman kardeşler de bu halkın parçası, ulusun yeniden inşa edilmesi sürecine onlar da davetli. kimse bu sürecin dışında bırakılmayacak" diyerek taraflara çağrıda bulundu.

al jazeera çalışanları gözaltında

mansur'un açıklamasından saatler önce, islami eğilimli üç televizyon kanalının yayınları durduruldu. al jazeera arapça ve mubaşir televizyon kanallarının bazı çalışanları, gözaltına alındı.

darbe sonrasında devrik cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin içinden çıktığı müslüman kardeşler hareketinin bazı üyeleri de tutuklandı. savcılık, hareketin liderleri muhammed badi ve hayrat el şatır hakkında yakalama kararı çıkarttı.

ordu, yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar teknokratlardan oluşan bir hükümetin ülkeyi yöneteceğini duyurmuştu. 

ankara'dan darbe karşıtı çıkış

mısır'daki darbe, türkiye tarafından da yakından izleniyor. dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, mısır'da siyasilerin keyfi olarak tutuklanmasının ya da ev hapsine alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

istanbul'da açıklama yapan davutoğlu, "demokratik bir seçimle işbaşına gelmiş olan cumhurbaşkanı mursi'nin mısır ordusunun müdahalesiyle görevinden alınması, devrimin kazanımları ve demokratik süreç açısından son derece kaygı verici bir durumdur" ifadesini kullandı. türkiye'ye göre, demokratik süreçlerin yıkıma uğraması bütün mısırlıların kaybı olacak.

iktidar partisi cephesinden bir başka açıklama da, başbakan yardımcısı bekir bozdağ'dan geldi. bozdağ, "dünyanın neresinde olursa olsun, kim tarafından, hangi saikle ve hangi amaçlarla yapılırsa yapılsın demokrasiye ve milli iradeye yapılan hiçbir müdahaleyi doğru görmüyoruz" diye konuştu.

darbeye muhalefet de tepkiliydi. ana muhalefet partisi chp'nin lideri kemal kılıçdaroğlu, "askeri darbe hiçbir zaman kabul edilemez. demokrasiyi sadece sandıktan ibaret sananların yanıldıklarını görüyoruz. çoğulculuk denen bir kavram var" dedi.

sancılı bir gelecek

mısır'da mursi’nin göreve gelişinin birinci yıldönümünde istifası için sokağa dökülen muhalifler ve müslüman kardeşler arasındaki çatışmaların birinci haftasında, ordu yönetime el koydu.

mursi'ye siyasi uzlaşı için 48 saat süre veren genelkurmay başkanı abdulfettah sisi, çarşamba günü saat 22.00'de televizyon ekranlarından darbeyi ilan etti. sisi'nin darbeyi duyurduğu anda yanında muhalif siyasetçiler ve çok sayıda dini lider de vardı. ülkede anayasa askıya alındı, dokuz ay içinde yapılacak seçimlere kadar teknokrat hükümeti mısır'ı yönetecek. 

ocak 2011'de ülkeyi 30 yıl demir yumrukla yöneten hüsnü mübarek'i iktidardan indiren mısırlılar, şimdi askeri darbe sonrası yeni bir siyasi belirsizlikle karşı karşıya. mursi döneminde kutuplaşmanın arttığı ülkeyi, sancılı bir gelecek bekliyor.

muhammed mursi, mübarek’in koltuğunu bırakmasının ardından ilk demokratik seçimle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu. mursi, ülke ekonomisini yoluna koyamadığı için ve islamcıları güçlendirdiği için eleştirilerin hedefindeydi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;